Читај ми!

Сетва празни новчаник

Овогодишња сетва пшенице ће, по оценама пољопривредника, бити скупља него лане. Због ниских откупних цена пољопривредници не желе да повећају производњу пшенице.

Сетва пшеница је почела на неким парцелама у Банату, али се озбиљнији радови очекују у другој половини месеца.

Чим скине род кукуруза Лазар Мијатов из села Елемир код Зрењанина ће на тим површинама засејати пшеницу. Он обрађује око 80 хектара и пшеницу планира да засеје на десет, што је иста површина као и лане. Мијатов каже да не жели да повећава производњу јер су откупне цене ниске:

"Немам интереса да сејем веће површине, јер ми не одговара цена. Нисам још добио новац за претходну производњу, али морам да сејем пшеницу због плодореда", каже Мијатов.

Овогодишња сетва ће по оценама пољопривредника бити скупља него лане. "Скупље је и дизел-гориво и минерално ђубриво", каже Миленко Трифуњагић, пољопривредник из Зрењанина. "Процењујем да ће за сетву требати 30 одсто више новца него прошле године."

Проблем пред овогодишњу сетву пшенице је дуг сушни период, па ратари морају да обрате пажњу на припрему земљишта, да више користе тањираче, мање плугове и тако сачувају драгоцену влагу у земљишту.

"Пошто је за нама дуг сушни период ратари не би требало да користе плугове пре сетве. Ако не буде већих падавина, најбоље је да припреме земљиште тањирачама или подривачима", саветује Предраг Марјански, директор Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Прошле године у Србији  је пшеница посејана на 480.000 хектара, најмање за последњих неколико деценија. За стабилност домаћег тржишта, ове године очекујесе  бар 550.000 хектара, а да ли ће тако и бити зависи од поштовања плодореда на њивама и пре свега од тренутне процене пољопривредника о томе колико могу зарадити производњом пшенице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво