Читај ми!

Законито, а нечасно

Адвокат Р. В., два пута унео мобилни телефон у притворску собу Окружног затвора у Крушевцу и предао их свом клијенту. Тужилац каже да адвокат није прекршио закон, а да ли је прекршио кодекс части - о томе ће се, вероватно, изјасни Адвокатска комора.

У последња два месеца, колико Управа Окружног затвора у Крушевцу спроводи појачану контролу, први пут је камерама видео-надзора забележено да је притвореном лицу адвокат предао мобилни телефон и батерије.

Адвокат је у два наврата унео мобилни телефон у притворску собу и оба, са батеријама, предао свом клијенту.

Управа Окружног затвора у Крушевцу већ два месеца спроводи појачану контролу, и ово је први такав случај који су забележиле камере за видео-надзор.

Видео-материјал и извештај о догађају Управа за извршење кривичних санкција упутила је Вишем суду у Крушевцу и Адвокатској комори Чачак, чији су чланови и адвокати са подручја Крушевца.

Ванредним претресом притворске собе у којој борави 34-годишњи Дејан Стрељић, осумњичен за напад на полицајца, нађена су два мобилна телефона,четири батерије и имровизовани пуњачи. Како су нам рекли у затворској  јединици, притвореник је негирао да су средства за комуникацију његова, иако је на основу видео-записа утврђено да је један од четворице  бранилаца, адвокат Р. В., два пута унео мобилни телефон у фасцикли и предао га осумњиченом.

Да је запалио цигарету у притворској соби био би кажњен

На основу правилника о забрани уношења мобилних телефона, Управа за извршења санкција у Крушевцу спровела је дисциплинске мере унутар колектива. О поступцима адвоката, обавестила је надлежно тужилаштво, које каже да  у  овом случају нема елемената кривичног дела.

"Ниједним чланом кривичног законика то није регулисано као недозвољена радња и не представља кривично дело", тврди адвокат Момир Вучковић. "У конкретном случају, ако је то учинио, може да се говори о кршењу кодекса понашања колеге. То се не односи само на адвокате већ и на све остале посетиоце. Ако мобилни телефон унесе родбина и преда га притворенику, то се не квалификује као кривично дело."

У западним земљама се уношење средстава погодних за комуникацију и бекство у затвор сматра саучесништвом и кажњава казном затвора до шест година. Код нас то није могуће већ је, ма како то звучало, лакше а у складу са законом, казнити несавесног пушача било где па и у затворским просторијама него починиоца оваквог дела. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво