Читај ми!

Пописују се и празне куће

До краја пописа остала су још три дана, а због лоших путева и разуђености насеља, пописивачи у пиротској општини морају да уложе и додатни напор. У селу Басара два пописивача пописала су двоје становника, али и старе напуштене куће.

Велика разуђеност села и лоша путна мрежа поскупљују попис и отежавају посао пописивачима у општини Пирот. Због миграције становника, процењује се да је њихов број у протеклој деценији смањен за 10 одсто.

У селу Басара на Старој планини пописано је само двоје мештана, Владимир и Јагода Пешић. Иако обоје у деветој деценији, не жале се на живот без воде, пута, продавнице, а једино им, кажу, смета самоћа.

"Празно је и ако умрем нема коме да јавим, да дође за нас", каже Јагода, а Владимир додаје да пописивачи нису имали кога да попишу осим њих и празних напуштених кућа које пропадају.

Треба пописати и објекте који нису руинирани, па пописивачи настављају посао. Пописивач Александар Јовановић каже да је најтеже пописивачима по селима у Пироту која су расуђена, јер су неки пописивачи морали по пет километара да иду да виде неку кућу која је празна, али мора да се попише.

Општина Пирот је једна од највећих у Србији, а у више од 30 села има мање од 100 становника.

"И због величине општине и због величине села, попис на територији Пирота биће тежи, а самим тим и скупљи", истакао је инструктор пописивача Бојан Пешић.

Без обзира на све потешкоће, попис ће у општини Пирот бити завршен на време. Нажалост, први подаци са терена већ показују да ће у будућности бити још села попут Басаре.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво