Читај ми!

Од воћњака до Русије

У белоцркванским воћњацима, киша која је падала протеклих дана, зауставила накратко је бербу јабука која ће, како очекују, бити завршена за двадесетак дана. Цео овогодишњи род биће пласиран на руско тржиште.

У воћњацима фирме "Јужни Банат", која је уједно и један од највећих извозника јабука у јужнобанатском региону, берба је почела пре петнестак дана, а до сада је обрана половина, од укупно 200 хектара засада.

Генерални директор ПИК "Јужни Банат" Милош Милошевић каже да је за бербу тренутно ангажовано 530 сезонских радника, а да ће целокупан принос бити пласиран на руско тржиште.

Цена за продају на велико још није одређена, али се очекује да ће, када је извоз у питању, она бити између 40 и 60 центи по килограму.

На формирање цена на руском тржишту, каже Милошевић, не утиче цена јабука из Србије већ цене извозника из Италије и Пољске. У Пољској ове године има 20 одсто више рода него лане, а у Белој Цркви се надају да то неће оборити цену јабука.

И у индивидуалним воћњацима у Белој Цркви, ове године, принос је одличан, а произвођачи кажу да са пласманом немају проблема, јер се јабука, углавном извози. Најтеже је кажу, произвести првокласну воћку.

Тренутна цена јабуке, у велепродаји, износи 26 динара, али је то уједно и најнижа цена која се очекује ове године, зато се јабука складишти и чека фебруар, када се очекује да ће цена на велико бити и 50 динара.

Иако је киша накратко зауставила бербу, узгајивачи очекују да ће се берба јабука у воћњацима завршити у наредних двадесет дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво