Читај ми!

Даје се на знање

Удружење "Чокански добошари" и општина Чока организовали су 6. Међународни фестивал добошара под називом "Даје се на знање". У такмичарском и ревијалном делу учествовали су добошари из Румуније, Мађарске, Пољске и Србије.

Данас је занимање добошара у неким војвођанским местима туристичка атракција, док је некада, као једина форма обавештавања грађанства, тај посао био озбиљан и важан. Да би се сачувала традиција добошарства Удружење "Чокански добошари" и општина Чока организовали су 6. "Међународни фестивал добошара".

"Сутра од три сата ујутро свака кућа која има коње и кола, да иде да дотера по једна кола дрва за општину. Ко не донесе долазe џандари" - део je текста из наступа Владете Сударског из Новог Бечеја, који је по занимању преводничар на брани.

Владета, који је глумио полупијаног добошара, каже да су добошари морали добро да вичу и добро ударају у добош.

"Неко је слабо викао, а неко је био гласан. Њих је најбоље описао Петровић у Сакулама", додаје Владета.

Љубомир Брђоски, глумац аматер из Сенте, подсетио је присутне како су се некада мештани обавештавали о вакцинисању животиња. Одевен у оригиналну униформу добошара са плаво-црвеним качкетом Љубомир је издекламовао: "Кере свих фела морају се шприцовати, мале и велике и оне салашке са чичковима и бувама, а господске пудлице обавезно".

"Сви добошари треба да буду људи веселе нарави", каже Љубомир, "јер, без обзира какву вест да преносе људима да их јако не погоде".

"Међународни фестивал добошара" јединствен је догађај у земљи и региону који промовише ово интересантно и скоро заборављено занимање. Чока је била последња општина у којој су до 2004. године постојала два запослена добошара са задужењем да преносе новости грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво