Читај ми!

Винатовача - једина прашума у Србији

Винатовача на Кучајским планинама једина је прашума у Србији. Три и по века овде није посечено ни једно стабло, тврде шумари, а најчешћи посетиоци, који је и брижно чувају, су студенти београдског Шумарског факултета.

Добро скривена од очију знатижељника и још боље чувана од секира и моторних тестера, на Кучајским планинама живи свој живот једина прашума у Србији - Винатовача. Људска рука ту ништа није дирала већ 350 година и једино ту прастаре букве умиру природном смрћу.

До Винатоваче се иначе тешко стиже. Од Деспотовца, преко Лисина макадамом 15 километара до самог средишта Кучајских планина, а широј јавности до недавно било је готово непознато да се у срцу Србије крије права букова прашума. Можда баш из тог разлога остала је нетакнута до данас. Она је живи сведок како је овај део Србије изгледао пре више векова.

Букве у Винатовачи у пречнику имају више од метра, а високе су и до 45 метара. Старост појединих стабала процењује се на 300 и више година. Букова шума прашумског типа заузима површину од 37 хектара и расте на надморској висини од 650 до 800 метара.

Винатовача је под заштитом државе највишег степена што значи да је строго забрањена било каква људска интервенција. Није дозвољено чак ни брање шумског биља или гљива, а о сечи стабала наравно нема ни говора.

"Кад нека буква под утицајем снега и ветра од старости падне ту и остаје, ништа се не дира", каже Влада Стојичков из шумског газдинства "Јужни Кучај" у Деспотовцу.

Недалеко од Винатоваче отворена је нова шумска кућа јавног предузећа "Србијашуме". Пошто се налази на подручју будућег парка природе Кучајске планине, шумска кућа биће првенствено у функцији заштите природних реткости Горње Ресаве и Кучаја и наравно јединствене у Србији прашуме Винатоваче.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво