Читај ми!

Први лет за Краљево

На аеродром "Морава" код Краљева, бивши аеродром Лађевци, слетео први цивилни авион. Аеродром, који се до сада користио само у војне сврхе, обишли председник Борис Тадић и министри у Влади. После адаптације, која ће бити завршена до пролећа, аеродром ће бити спреман и за путнички саобраћај.

Први цивилни авион слетео је на аеродром "Морава" код Краљева, чиме је овај, раније искључиво војни аеродром, почео да функционише као мешовита војно-цивилна ваздушна лука.

Међу путницима на тридесетоминутном лету из Београда били су председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и министар економије и развоја Небојша Ћирић.

Слетању првог цивилног авиона на аеродром "Морава" присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, председник УО Агенције за контролу летења СЦГ Никола Станков, генерални директор аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић и в.д. генералног директора ЈАТ-а Владимир Огњеновић.

Влада Србије је августа прошле године донела закључак о усвајању инвестиционог програма за превођење аеродрома Лађевци, који се сада зове аеродром "Морава", из војног у мешовити аеродром.

Аеродром за мање авионе

Министар Шутановац је раније најавио да ће цивилни аеродром "Морава" у октобру бити спреман за промотивни лет, а од пролећа наредне године и за редован саобраћај мањих авиона до 100 путника.

Према плану, на аеродром би слетали мањи авиони, капацитета 60 путника.

Укупна вредност инвестиције је 32 милиона евра, а партнер је Турска која учествује са 10 милиона евра.

Министарство одбране Србије издвојило је 12 милиона евра, Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе 3,5 милиона, друга министарства два милиона и Аеродром Београд два милиона.

Цивилни и војни део аеродрома биће инфраструктурно одвојени. У првој фази прилагођавања војног аеродрома за цивилни саобраћај биће изграђена пристанишна зграда, контролни торањ, техноекономски блок и изведени на уређењу писте.

Наредне године треба да почне друга фаза после које ће овај аеродром бити ваздушна лука за велике летилице и слетање под свим временским условима.

Биће то, после нишког и београдског, трећи аеродром у Србији са међународним карактеристикама.

Како је раније најављено, у првим месецима на аеродорму "Морава" запослење ће наћи нешто више од 50 грађана, а када буде завршена друга фаза и више од 150 људи из овог дела Србије.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи