Читај ми!

Панчевцима све теже

Број корисника Народне кухиње у Панчеву повећао се за 30 одсто, а све је већи број људи средњих година који су остали без посла. Оброк у овој кухињи дневно добија 700 најугроженијих.

У Панчеву за трећину повећан број корисника Народне кухиње, где се на заједничком казану тренутно храни 700 Панчеваца.

Око 350 Панчеваца свакодневно долази у Клуб за стара лица, где се дели бесплатан ручак. Већина њих су вишегодишњи корисници, мада стално пристижу и нови.

"Долазим већ шест година. Имам малу пензију од 6.000 динара и то ми није довољно да прехраним осмочлану породицу. Нико од нас нема посла", каже један корисник ромске националности.

Друга корисница ове помоћи каже да је избеглица и да има пензију од 7.000 динара, као и да она и муж узимају храну из Народне кухиње којом су, како каже, веома задовољни.

"Ја сам радила у фабрици која се продала, па сам остала без посла и морала сам да дођем овде", жали се трећа Панчевка.

Клуб за стара лица је место где могу и да поседе, добију чај или кафу, јер неки чак ни за то немају новца.

"Потребе корисника веће су од оног што се пружа. Не могу да дођу сви који немају довољно ни за храну, јер не задовољавају критеријуме које је поставио Центар за социјални рад о годинама старости и радној неспособности. Треба водити рачуна и о томе колико има пара у буџету", каже Иванка Раду-Халабрин, руководилац Клуба за стара лица.

Од 2003. године, Град Панчево самостално финансира Народну кухињу. Осим куваног оброка, дели се и 350 ланч-пакета по селима, за шта је из буџета издвојено 18 милиона динара.

"Најбоља социјална политика је запошљавање, али пошто код нас људи остају без посла, ми морамо да нађемо новац за најугроженије. Пошто се повећао број корисника Народне кухиње, ми смо ребалансом буџета одредили још два милиона динара за то", каже градски већник Новица Ђорђевић.

План је да се од наредне године, у складу са финансијским могућностима, отварају народне кухиње и по селима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи