Читај ми!

Годишњица Националног парка Тара

На планини Тара, отварањем учионице у природи у резервату Црвени поток, обележено тридесет година од постојања овог Националног парка.

Највећим делом планинског масива Таре, тачније са 19.200 ха, већ три деценије газдује Национални парк Тара. Мали јубилеј обележен је отварањем учионице у природи у резервату Црвени поток.

Сачувавши од леденог доба до данас своје изузетне природне вредности, део планине Таре са Калуђерским Барама, Митровцем, Звијездом и делом кањона Дрине, проглашен је Националним парком 1981. године, за који је, међу 100 биљних врста, синоним краљица свих ендемита - Паничићева оморика, као и Панчићев скакавац.

За протекле три деценије овде су успостављени највиши стандарди заштите и кроз програм Натура 2000.

Директор Националног парка Тара Бобан Томић истакао је да постављени стандарди омогућавају  да имају пројекат праћења медведа, да тоталног премера и таксације сваког дрвета на Тари.

"У протекле две године смо премерили пет милиона седамсто стабала, измерили тачну запремину, кубну масу и све оно што је јако важно да би могли да дефинишемо колике су могућности захвата у природи", каже Томић.

У најшумовитијем парку Србије је и десет строгих резервата природе, предвиђених само за научна истраживања.

Резервате угрожавају посете, па се у резервату "Црвени поток" прибегло компромису. До "тепих-ливаде", природног феномена европских размера, води краћа стаза, али само до платформе, јер је силазак на ливаду строго забрањен, а и на платформи највише може бити двадесеторо посматрача. За њих је предвиђена и новоотворена учионица у природи.

"Циљ нам је да посету резервату "Црвени поток" ограничимо и контролишемо, уз помоћ наших водича из Центра за посетиоце, да дођу овде у учионицу у природи, да се не гази тресет на тепих ливади, како би се очувала за будућа поколења", каже помоћник директора НП Тара за заштиту и развој, Милица Томић.

Руководилац Службе надзора НП Тара Миодраг Петровић рекао је да се редовно обилазе хранилишта и прихрана дивљачи.

"Прихрану дајемо дивљачи само онда кад је неопходно да би спречили штету од дивљачи, а храна је првенствено намењена медведима, затим ту су дивље свиње и вукови који долазе на исту храну као и медведи", објаснио је Петровић.

Тара је уточиште и за преко 130 врста птица и четрдесетак врста риба које живе у водама парка, иначе, изузетно богатог и са културно-историјским наслеђем, о којима брину и мештани и запослени у Националном парку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара