Читај ми!

Марина са пет звездица

Од планиране изградње 17 марина на делу Дунава који тече кроз Србију, до сада изграђена само апатинска. Очекује се да та марина добије категорију "четири сидра", што је као пет звездица у хотелијерству.

На Дунаву, кроз Србију, планира се изградња 17 марина по међународним стандардима, а до сада је изграђена само једна, и то у Апатину.

Изградња марине коштала је око четири милиона евра, а финансирана је новцем из Националног инвестиционог плана, покрајинског фонда за капитална улагања и општинске касе.

Грађевинци су били бржи од законодавца, пошто су Марину у Апатину изградили пре две године, а Правилник о наутичком туризму усвојен је пре десетак дана.

Марина ће, тек сада, моћи да добије категоризацију и тако постане део европске мреже речних марина. Апатинску марину очекује четири сидра, што је као пет звездица у хотелијерству. Од 400 везова, сви су издати.

"Ми смо највећи број везова издали нашим грађанима који ту остављају и одржавају своје чамце. Ту су и стране јахте, пре свега из Немачке. Остављају их преко целе зиме. Плаћају за сада хиљаду евра. То је много јефтиније него у другим маринама. Међутим, пошто ми сада тек стичемо афирмацију, хтели смо да идемо са ниским ценама", каже председник Општине Апатин Живорад Смиљанић.

Прошле зиме тек неколико страних јахти зимовало је у Апатину, али после доношења Правилника основаће се Јавно предузеће које ће руководити марином и позиционирати је на тржишту.

Марина у Апатину има све што је наутичару потребно. Уз сваки вез налази се прикључак за струју и воду, а ту је сервис за поправку пловила и продавница резервних делова. У склопу марине су и ресторан, апартмани, ронилачки клуб, бензинска пумпа и на сувом и на води.

Гојко Грбић из Туристичке организације Апатина напомиње да је ту могуће директно на понтону да се наточи гориво додајући да је по томе марина јединствена.

У близини марине је ново пристаниште за путничке бродове. Његову изградњу, као и обалоутврду, финансирала је Светска банка.

Дунав је важан европски коридор, пошто ће се кроз сарадњу са подунавским земљама, Србија најпре приближити Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи