Читај ми!

Трка преживљавања

Организација "Вајлд Сербиа" је трећу годину заредом организовала трку преживљавања у природи у којој је учествовало 45 екипа. Циљ трке је промоција природних лепота Србије и здравог начина живота.

Како би представила лепоту предела наше земље као и важност здравог стила живота, организација "Вајлд Сербиа" је организовала, трећу годину заредом, трку преживљавања. У сналажењу у природи на Златибору окушало се 45 екипа, које су стазу означену на мапи морале да пређу за два дана.

На почетку пуно полета, снаге и воље, а на крају - умор, спавање на сунцу и ливади. Између је 70 пређених километара златиборским врлетима, само уз мапу, нож, кресиво и по пола литра воде.

Прва екипа седела је крај ватре, у јакнама, које, како кажу, нису довољне за ноћну температуру од 5-6 степени Целзијуса, а хранили су се оним што су нашли током дана - бобицама и купинама.

Друга екипа одмарала се недалеко од манастира Дубрава, а, како кажу, имали су више среће и јачу храну - кромпир.
 
"Добили смо кромпир од једног дечака, ту на планини. Питао је баку и дао нам, јер је видео колико смо исцрпљени. Данас смо прешли тридесетак километара, овде ноћимо, и настављамо у зору", каже Милош Батрићевић.

Терен је пре почетка такмичења непознат члановима екипа, а како кажу, уздају се само у способност сналажења и издржљиве ногу, и то навикнуте на ходање шумом и "џомбама".

Да вреди труда, и да је лепо, потврђује победничка екипа "Синови шуме": "После 70 километара, осећај је диван, било је тешко, али вреди. Лепо је све оно што смо видели - најлепши излазак Сунца, над Увцем и кањоном."

"Имамо теренска возила за праћење, мотороле којима проверавамо где су екипе, да ли је нека можда застала због повреде, и одмах реагујемо", каже Иван Настић, из ваљевске организације за промоцију природних лепота Србије "Вајлд Сербиа".

Он је истакао да су на контролним тачкама, такође, распоређени људи који прате кретање екипа, а у централном делу терена који се обилази су и екипе Хитне помоћи.

Екипе из читаве Србије, са 120 учесника, током дводневне авантуре су збрајале бодове за брзину и сналажење у природи. Ипак, уз званичне, победници су готово сви - јер су победили дивљину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво