Читај ми!

Стогодишњакиња из Жучи

Калина Даниловић из куршумлијског села Жуч најстарији је становник у општини Куршумлија и, према тврдњи њених рођака и комшија, пошто прецизних података о њеном рођењу нема, има између сто и сто десет година.

Иако нико од најближих не зна колико Калина Даниловић тачно има година, као ни ког је датума рођена, то их не спречава да се сваке године у исто време окупе и приреде јој прославу још једног рођендана.

 

Ових дана, она је у центру пажње. Дошли су синови, снахе, посећују је родбина, комшије. Сви су ту да обележе још једну годину више у њеном животу. Тим данима се и она највише радује.

Највише воли кад јој дођу деца и пријатељи, каже слављеница, а као највећи успех у животу навопди то што је подигла и извела на пут петорицу синова.

Калина Даниловић је још увек витална и здравље је добро служи, а здравствени картон у куршумлијском Дому здравља отворила је тек прошле године.

Нема посебног рецепта за дуговечност: "Јели смо шта смо имали, а ракију никад нисам пила."

Матичне књиге рођених су уништене и нема никаквог трага о години рођења Калине Даниловић. Њен син Гвозден тврди, на основу сведочења мештана, да је сигурно рођена пре датума уписаног у личној карти: "Стари људи који више нису живи увек су говорили да је много старија, можда и десетак година."

Прве комшије и рођаци, Ратомирка и Миодраг Даниловић, кажу да су деценијама упућени једни на друге и да их она, упркос годинама и сада увек испрати и дочека: "Бака је паметна, искрена, поштена, и волимо да се дружимо са њом."

Иако живи сама, Калина каже да је срећна јер је често посећују синови, који је и издржавају, пошто нема других примања. Повремено се виђа и са рођеном сестром, која живи у суседном селу Селова, и такође има близу сто година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво