Читај ми!

Ћира поново тутњи

После скоро четири деценије, ћира опет редовно саобраћа од Мокре Горе до Вишеграда. Раздаљину од 30 километара, парна локомотива савлада за "само" два сата.

Вожња ћиром, уз клопарање точкова и специфичан мирис дима који препознају само мало старији путници, резултат је заједничког туристичког  пројекта железница Србије и Републике Српске "Ћиром од Кремана до Вишеграда - од Тарабића до Андрића".

Ћира, за сада, полази из мокрогорске станице, а крајем године - када се заврши траса до Кремана, и потом повеже са Ужицем, туристички потенцијали ужичког краја и Вишеграда биће повезани јединственим пружним током.

Док су у Кремна, између Таре и Златибора, светска збивања стизала тек као  далеки одјек, Митар Тарабић је наслутио да ће планином проћи гвоздени пут са гвозденим колима која ће превозити путнике.

Необично пророчанство остварило се 1925. године. Путовало се тако готово пола века, па је све стало. А онда је 2003. обновљена деоница Шарганске осмице и убрзо постала туристичка атракција, баш онако како су Тарабићи прорекли.

Пруга се сада продужава до Кремана, и то је почетак новог туристичког круга.

У супротном правцу, а после 37 година почео је редован саобраћај, наравно - туристички, до Вишеграда. Удаљеност од 30 километара парњача савлада за два сата, гутајући око 2 тоне угља и 500 литара воде.

Од Тарабића до Андрићевог града, ћира ће довозити нове госте, на обале Дрине и до чувене ћуприје Мехмед паше Соколовића.

Од почетка године, ћира је превезео готово 50.000 путника. Интересовање туриста, поготово из иностранства, превазишло је очекивања, а знаменитости на ћирином, сада продуженом, путу биће свакако додатни разлог за вожњу уским колосецима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи