Читај ми!

Киша касно стигла

Недостатак кише ове године знатно је смањио род кукуруза у лековачком крају. Иако су стручњаци очекивали рекордне приносе, суша је учинила своје, а услова за наводњавање у лесковачком крају нема.

Високе температуре, изостанак падавина и лоши услови за наводњавање учинили су да овогодишњи род кукуруза у лесковачком крају буде мањи за 40 одсто него прошле године.

Са два хектара кукуруза Новица Стевановић из Доње Јајне ове године неће имати ни шест тона зрна што је, како каже, недовољно да се исплати уложених 70. 000 динара по једном хектару.

"Овде су бунари на преко двадесет метара, не можемо зато да наводњавамо па нам је преостало да гледамо у небо", каже Новица.

Гледали су узалуд, јер добре кише није било од 30. јула. Мирослав Станковић из Цекмина одлучио се за заливање и, како каже, исплатило се. Берба ће почети тек следеће недеље, а он очекује принос више од 12 тона по хектару:

"Имамо густ склоп засада са преко 80.000 биљака по хектару. Ове године смо заливали четири пута, а да нисмо род би био изузетно низак."

До јуна су стручњаци Пољопривредне саветодавне службе очекивали рекордне приносе. Када је ратарским културама влага била најпотребнија није је било.

"Зрно није могло да се добро налије, остало је изузетно ситно, тако да ће просечни приноси бити између две и две и по тоне по хектару. Дуг период без падавина буквално је спржио кукуруз", каже саветодавац за ратарство Пољопривредне саветодавне службе Лесковац Новица Миленковић.

Наводњавано је само 1% одсто површина од 27.000 хектара кукуруза. Поврће је засађено на скоро 15.000 хектара. Слика је другачија, јер без заливања не би било ни добре паприке, кромпира, празилука, купуса.

"Поврће је у добром стању, али само зато што смо наводњавали, посла је било више него икада", каже Благоје Митровић из села Цекмин.

Скоро 13 литара кише по метру квадратном олакшаће ових дана само посао повртарима, али не и ратарима, јер је ова година већ уписана по рекордно ниским приносима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи