Расплет проблема бивших нитексоваца

Већина радника "Нитекса", ни четири месеца након продаје те текстилне индустрије италијанском Бенетону, још није решила проблеме с некадашњом фирмом.

Прошле недеље у Ниш је стигао новац за отпремнине које је до сада подигло 80 одсто радника "Нитекса". Оне који су тужили и добили "Нитекс" на суду због разлике у примању плата до минималног личног дохотка, држава је условила. Да би добили отпремнине, без претње, принуде или заблуде  морали су да се уговором обавежу, да ће повући извршне пресуде.

За отпремнину од 300 евра по години стажа одлучио се 351 радник, док ће 104 узети десет просечних плата, 89 је тестирао Бенетон, а осамдесет троје ће отићи на тржиште рада до пензије.

Један од услова за пензију има двадесет шесторо радника,  али им држава оспорава отремнине из републичке касе, и упућује ихна "Нитекс" који нема пара.

Незадовољни су и они који су одличили да наставе посао у Бенетону, јер резултата тестирања још нема. Многи решење "Нитексове" заврзламе виде у продаји фабричког погона у Медвеђи и два преостала локала којим би се намирила потраживања радника.

 Иначе, највећи проблем "Нитексових" радника је нерешен стаж од априла до 14. септембра ове године, када им је званично престао рад у фабрици. Иако је држава Фонду пензијског осигурања већ уплатила доприносе, на тај новац мораће да сачекају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво