Читај ми!

Полимље између полава и суша

После децембарских поплава, Полимље је на корак од друге елементарне непогоде и ванредног стања. Јучерашња киша само је незнатно повећала водостај река, али је бар накратко прекинула двомесечну жегу и спречила ширење пожара у Каменој Гори.

Лим је, после најнижег водостаја икад измереног на тој реци од 3 центиметра, данас достигао коту од 18 цм, али је корито моћне реке и даље скоро празно. Косаћанка је до јуче била безводна, а само по ширини корита Милешевке и Сељашнице може се наслутити да туда протичу реке.

И садашњи низак доток на Лиму, престанак падавина и најаве да их неће бити наредних дана, наговештавају наставак проблема поготово у вишим пределима Полимља. Овде се ипак надају да макар пожара неће бити.

"Имали смо два велика пожара, један код Гостуна и дурги у Каменој Гори, где је ватра већ захватила борову шуму", каже Горан Посркача, начелник одељења за ванредне ситуације у Пријепољу. "Брзо смо интервенисали и имали среће да падне киша, па је угашен."

У граду није било несташица воде, што се не може рећи за планинска села у којима, током двомесечне суше, пресушили готово сви извори.

Коса Меловић из Бабина каже да је све уништено: "Горе ми је било за стоку, него за мене... Е, да је киша пре пала, овако је све пропало, нема, поврће ситно, све је као жир..."

Јуче је пало око 40 литара кише по кваратном метру, али од тога неће бити много користи, сматра Милован Ланговић из Рогушја: "Слабо је ово пало, тек да пороси. Стока је једва преживљавала, људи су је терали и километрима на појила, или доносили воду у кантама."

Током јула и августа, угроженом становништву вода је допремана цистернама, али се процењује да је данак који је суша узела већ велики: преполовљени усеви и умањен обим сточарских производа.

После децембарских поплава, овде стрепе због јесени која долази, јер су екстреми, очигледно, кад су падавине и температуре у питању врло могући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи