Читај ми!

Иницијатива за градску општину

Мештани Прњавора упутили су градоначелнику Шапца захтев за сазивање збора грађана којим траже да ово село постане градска општина. Захтев потписало 573 мештана овог села, што је, како кажу, довољно да се испоштује квота од 10 одсто.

Позивајући се на одредбе закона о локалној самоуправи мештани Прњавора очекују да њихово село постане градска општина. Инцијативни одбор Месне заједнице Прњавор упутио је градоначелнику Шапца захтев за сазивање збора грађана како би се испунили законски услови за стицање статуса општине.

Уз мото "Сви заједно за градску општину Прњавор", захтев градоначелнику Шапца за сазивање збора грађана потписало је 573 троје мештана овог села, што је, како кажу, довољно да се испоштује квота од 10 одсто.

За стицање статуса општине јуна ове године оформирили су иницијативни одбор од 15 чланова.

"Прњавор тражи будућност, тражи живот за своје место", каже председник Иницијативног одбора Месне заједнице Прњавор Негован Станарчић.

Тражени збор грађана по сазиву градоначелника је прилика за изјашњавање и информисање о најважнијим проблемима за село које је до 1965. године имало статус општине.

Божидар Васић, одборник из Прњавора каже да је предизборном кампањом обећано да ће Прњавор добити градску општину.

"Желимо да се уради водовод који двадесет година није завршен и да се отворе неке мале фирме како би се народ запослио. У Прњавору има много младе и образоване омладине", каже Спасојевић Петар из Прњавора.

Прњавор је прва месна заједница која је покренула иницијативу. У градској управи кажу да су упознати са различитим искуствима земаља које су примениле моделе организовања са малим локалним самоуправама.

"Постоји читав низ послова које могу боље и квалитетније да се обављају када је у питању модел са пуно малих локалних самоуправа. Али мале локалне самоуправе значе и мало пара за те средине, тако да су се оне показале неефикасне када су у питању велики пројекти, отварање водовода и изворишта", истакао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.

Да ли Прњавор са 5. 000 становника испуњава законске услове за стицање статуса општине, да ли потребно удруживање више села и шта би то значило у расподели надлежности али и новца из градског буџета теме су које ће се са иницијативом мештана разматрати у Шапцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара