Читај ми!

И у Банату може лепо да се живи

Половина становника банатског села Локве живи у иностранству. Село због тога није опустело, напротив. Посла има и за људе из других крајева, а дневница за чување говеда, на пример, износи 1.500 динара.

У селу Локве у општини Алибунар, од две хиљаде становника више од половине живи у иностранству, највише у Америци и Швајцарској. Има и оних који из суседних села долазе у Локве да би зарадили, јер ту има посла за све који желе да раде.

Ненад Мандић из Великог Гаја долази у Локве да чува краве. Није му тешко да сваког дана пређе 56 километара. За дневницу од 1.500 динара за њега нема предаха ни суботом ни недељом.

"Сваки је посао, ако се поштено ради, тежак", каже Мандић. "Ипак, задовољан сам својим газдом и не жалим се."

Васа Станчу је од општине добио на коришћење 84 хектара пашњака, што је спас за његово стадо од стотину грла. Сваког дана "Имлеку" испоручује 800 литара млека.

"У сточарству нема одмора, али срећан сам када видим како ми краве напредују", истиче Васа Станчу. "Захвалан сам општини што ми је обезбедила испашу за стоку. Спремио сам 500 бала сена и спремно дочекујем зиму."

У селу има и неколико малих предузећа за производњу кекса, тестенина, сира и здраве хране. У "Дабомлеку" петнаесторо запослених сваког дана преради око седам хиљада литара млека које се откупљује од локалног становништва.

"Да би се имало мора и да се ради. То су ме научили моји родитељи који су деценијама радили  у Швајцарској", наглашава Јонел Скумпија, директор тог предузећа.

И док Јонел нема проблема са продајом своје робе, јер качкаваљем и ситним сиром снабдева тржишта у Новом Саду, Београду и Панчеву, у суседном предузећу "Соја фуд" кажу да је потражња за њиховом здравом храном све мања.

"Тешко је. Када бисмо имали већу производњу и више младих људи би остајало овде", жали се технолог Георге Мунћан. "Овако, они одлазе на школовање, све чешће у Словачку и тамо остану да раде."

Већ деценијама се у општини Алибунар прича како су туристички потенцијали оближње Делиблатске пешчаре минимално искоришћени, али се на њеној промоцији не чини ништа.

Данијел Кишмартон, председник општине Алибунар, најављује неке промене: "У контакту смо са стручњацима из Шпаније који треба да нам ураде пројекат за изградњу аква-парка на месту Девојачког бунара у Делиблатској пешчари. Надам се да ћемо успети у својим намерама оживимо банатску сахару."

Ако се ти планови и остваре, корист ће имати сви житељи општине Алибунар. У Локвама више не би свака друга кућа била празна, а било би посла и за туристичке раднике и угоститеље. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво