Читај ми!

Колективни сунет у духу традиције

Град Нови Пазар организовао је бесплатни сунет, обрезивање, за сто двадесет дечака. На градским улицама је тим поводом приређена свечаност, а сваки осунећени дечак добио је поклон: бицикл, одело и патике.

Градска управа Новог Пазара и пријатељи из Турске организовали су прву акцију бесплатног обрезивања муслиманских дечака.

За колективно обрезивање пријавило много више него што се очекивало када је конкурс објављен. Првобитно је било предвиђено сунећење педесет дечака.

"У овој акцији обухваћено је 120 дечака из свих санџачких градова", наводи Сеадетин Мујезиновић, члан Градског већа. "Сунећење су обавили хирурзи из Здравственог центра. Наравно, дечаке из Сјенице, Тутина и околних места нисмо доводили у Пазар, већ су лекари ишли тамо."

Предност су имале породице слабијег економског стања. Колективно обрезивање било је уштеда за родитеље, празник за грађане Новог Пазара и радост за дечаке.

Градска управа приредила је свечаност у духу традиције, па је тако сваки дечак у оделу које је добио на поклон за сунет, прошетао са родитељима тргом, а потом су се малишани - како обичаји налажу - у украшеним аутомобилима провозали градским улицама.

Дечаке су некада обрезивали бербери или медицински техничари. Данас то раде хирурзи, најсавременијим ласерским методама, а ту услугу наплаћују до 50 евра. Када се узму у обзир и пратећи трошкови: куповина одела које кошта од 100 до 200 евра, украшавање кревета осунећеног дечака, организовање славља у част сунета, јасно је да је то позамашан издатак за сваког грађанина са просечним приходима.

"Тренутно сам незапослен", каже један од родитеља, "и мени је ова акција добро дошла, јер имам два сина и само за хируршку интервенцију уштедео сам 10.000 динара."

Мајка деветогодишњег дечака каже да сама то не би могла да финансира: "Ја сам самохрана мајка и нисам била у могућности да осунетим мог дечака, и зато сам захвална свима који су ово организовали."

Вера налаже да сваки муслимански дечак мора бити обрезан до пубертета

"Обрезивање је, заправо, чин којим се потврђује настављање традиције Мухамеда алејхиселама", објашњава мр Сеад Ибрић, професор исламске културе, "одакле је потекао и сам израз сунет.  Отуда традиција Божјег посланика Мухамеда алејхиселама [аlayh-i-ssalam (aр.) - Нека је благословен]. С друге стране, то је чин којим се стичу услови за хигијену да један мушкарац може ваљано испуњавати све своје исламске обреде."

Сви дечаци су на поклон добили и бицикл, а градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић је, у име града, обећао да ће ова манифестација постати традиција:

"Овакве акције колективног сунећења су од великог значаја за породице, дечаке и све нас, тако да ће ово бити обавеза свакога ко буде водио овај град. Масовни сунети били су до сада обичај у Турској, Босни, а од ове године и код нас у Новом Пазару."

Свечаности поводом сунета дечака у башти Дома културе присуствовали су и представници из Истанбула, донатори и суорганизатори.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи