Читај ми!

Штрајк у Елиду

Око 200 радника фабрике "Елид" у Доњем Душнику, коју је пре 7 година купио Јовица Стефановић Нини, немају више, како кажу, ни за хлеб. Осим малих и нередовних примања, као разлог за штрајк наводе неповезан радни стаж и то што немају здравствено осигурање.

Од некадшњих 460 радник, у фабрици електроинсталационог материјала "Елид" у Доњем Душнику код Гаџиног Хана сада има око 200 запослених.

 

Ко год је могао, отишао је у пензију или уз социјални програм пронашао за себе друго решење, јер су радници те фабрике већ годинама у незавидној ситуацији.

"Дошло је да се трпи и за хлеб, зато смо изшли. Немамо здравствену књижицу, како да идемо лекару? Радни стаж нам је неповезан", објашњава разлоге за штрајк један од радника, који са 31 годином стажа прима плату од 10.000 динара, "а ни то на време".

Штрајкачи кажу да им је "ускраћено право на лечење", а да сваки запослени "има и једног ко има осигурање преко њега".

Радници "Елида" одлучили су се на штрајк због нередовне исплате ионако ниских зарада и немогућности лечења о трошку фонда. Уз то, производња је смањена на минимум, иако постоји потражња за њиховим производима, због чега је половина запослених на плаћеном одусуству са примањима од 4.000 динара.

"Захтевамо исплату плата за 5 месеци, да нам се овере здравствене књижице, 2 године нису оверене, и неуплаћен стаж од 5 година", набраја захтеве радника Срђан Гроздановић, председник штрајкачког одбора.

Руководство предузећа није желело пред камере.

Општинском руководству везане су руке, јер је "Елид"приватизован пре седам година, и сви рокови за испуњење обавеза новог власника које се тичу континуитета производње и броја радника - истекли су. Стога у општини настоје да људима обезбеде правну помоћ.

"Трудимо се да им обезбедимо контакте са надлежним државним институцијама као што су Фонд здравства, Пореска управа, Министарство економије", каже председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић, "као и да се нађу са власником фабрике, да покушају да разреше садашњу ситуацију."

Електроиндустрију "Елид" у Доњем Душника купио је 2004. године Јовица Стефановић Нини из Ниша. По речима радника, недовољно је улагао у производњу, тако да је са некадашњих 25 милиона динара месечно производња сведена на минимум, односно њена вредност мања је од 10 милиона за месец дана, а број радника је преполовљен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво