Читај ми!

Нове зграде у октобру

Иако је станарима зграде у Влајковој улици у Лесковцу, која је изгорела у априлу, обећано да ће нова зграда бити завршена за три месеца, тек је почело рашчишћавање терена. Изградња касни због израде елабората који је тражила еколошка инспекција.

У раним јутарњим часовима, у ускршњој ноћи 25. априла, двадесетак лесковачких породица остало је без крова над главом и целог покућства.

Пет месеци након пожара, у којем је изгорела стамбена зграда у Влајковој улици, коначно је почело рашчишћавање згаришта и терена за нову зграду.

У лесковачкој локалној самоуправи кажу да зграда није подигнута у обећаном року од три месеца, због израде елабората који је тражила еколошка инспекција.

Ексер по ескер, плоча по плоча. Другачије не сме јер је, тврде у надлежном министарству, реч о како опасном материјалу, азбесту. Зато се терен рашчишћава према тачно утврђеном начину одлагања преточеном у елаборат без кога радови нису могли да почну.

И радници за овај посао морају да буду посебно обучени и адекватно опремљени.

"Нашим радницима организовали смо посебна предавања о азбесту, како би били добро припремљени за овај посао", објашњава Драгиша Сарач, шеф градилишта, "тек тада су изашли на терен и кренули с послом."

Грађанима чији су станови изгорели град плаћа кирију у изнајмљеним становима. Ипак, каже Слађана Станковић, сада када су радови коначно почели, много је лакше јер је неизвесност прошла:

"Нисмо могли да издржимо. Отишли смо пре неко вече да се уверимо да је рашчишћавање почело. Заиста смо узбуђени, али сада нам је много лакше."

Због елабората радови касне, а цео посао неће бити завршен пре октобра. Град је спреман за почетак градње у Влајковој улици где ће, на месту зграда забрањених за коришћење још 1995, бити подигнуте две ламеле са 63 стана. Договор са инвеститорима већ је завршен.

Са инвеститором је све договорено. Слободан Коцић, градоначелник Лесковца, сматра да је начин градње тих ламела пионирски подухват у Србији:

"Локална самоуправа ће за ову зграду издвојити само 10% аконтационих средстава, што је негде око 20 милиона динара, све остало финансираће инвеститор, који зато неће плаћати дозволе за градњу и комуналне таксе."

У најбољем случају, грађани ће у нове станове ући до Нове године, али, како кажу, биће срећни да уселе до следећег Ускрса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара