Читај ми!

Аутизам не мора да буде препрека

Да деца са аутизмом могу да се школују равноправно са осталим вршњацима доказао је Стефан Новаковић: у основној школи био је одличан, а сада је ученик 1. разреда панчевачке гимназије.

Стефан Новаковић на часу информатике, заједно са осталим ученицима из одељења, заинтересовано прати наставу, јер радо користи рачунар и интернет.

Воли биологију, историју, географију, а планови за будућност су му такви да ће једног дана можда постати наш колега.

„Добро је у новој школи, мало је тешко. Кад завршим волео бих да радим као архивар у некој медијској кући, на пример на телевизији", каже Стефан.

Стефан је натпросечно интелигентан, лако савлађује градиво, а проблем му стварају само српски и математика, које ради по посебном програму за децу са сметњама у развоју.

Раније је због хиперактивности често устајао на часу, али тога је све мање, каже Стефанова мајка Биљана Новаковић:

"Имао је доброг учитеља у основној школи. Нисмо имали много проблема. У почетку су га деца, која га нису познавала, задиркивала, али то смо превазишли."

Стефанова професорка информатике Анета Спариосу наглашава да је Стефан у гимназију дошао са одличним знањем:

"Нисам га још испитивала за оцену, али на сва питања зна тачан одговор. Познаје рачунар и воли предмет, тако да мислим да неће бити проблема."

На часу се понаша као и остала деца у разреду, каже професорка Спариосу, "само мање комуницира са друговима из одељења".

Стефанову мајку највише брине шта ће бити када она више не буде уз њега. То је и једино што је растужује кад говори о Стефану.

"Надам се да ће завршити школу, да ће се запослити, да ће бити самосталан", каже са сузама у очима, "али мислим да ће увек морати да има неког да се стара о њему."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи