Бело Поље без вртића

Преко седамдесеторо деце из Белог Поља, упркос прошлогодишњим обећањима из Нип-а и Општине Пирот, први септембар дочекује без вртића. Деца која похађају предшколску наставу од сутра ће, као и до сада, путовати у Пирот.

Жагор деце, пуно младих брачних парова решених да остану и живе на селу, призор је који се не уклапа у суморну слику већине пиротских села, у којима је остало по десетак старачких домаћинстава. Упркос томе, у селу нема вртића, ни школе, па су родитељи принуђени да децу шаљу у Пирот.

Белопољци имају проблем и са необезбеђеним пружним прелазом и магистралним путем, преко којих морају да преведу децу до аутобуске станице.

Путују сваки дан са аутобусом, водимо их, чекамо их. Прелазе преко пруге, преко аутопута", кажу родитељи.

Прошле јесени, тадашња министарка за НИП Верица Калановић, обишла је село и обећала изградњу вртића.

Од тада до данас, како кажу мештани, више их нико није посетио, а предвиђена локација за вртић је одавно зарасла у коров.

Председник Месне заједнице Бело Поље Душан Антић каже да га мештани питају да ли ће се градити вртић, али да не може ништа да им обећа пошто, како тврди, из општине нема никаква обавештења.

У Општини Пирот кажу да је за изградњу вртића и игралишта урађена комплетна документација, али се чекају средства.

Заменик председника Општине Пирот Бранислав Костић истакао је да је вредност радова 15 милиона динара.

"Ми смо комплетну докуметацију предали НИП-у, и рекли су нам да је документација комплетно готова, да задовољава све критеријуме и да очекују сада, са друге стране од Европске инвестиционе банке дозволу да кренемо у релизацију овог пројекта", каже Костић.

У овом селу број становника сваке године већи је бар за пет новорођених беба. Наталитет расте, али услови живота годинама нису промењени иако због седамдесет дечијих осмеха, у том селу заслужили су много више од вртића.

број коментара 0 пошаљи коментар