Читај ми!

Школске муке

Нова школска година почиње сутра, а са њом и многе недоумице. Преко 70 издавача, по одобрењу Министартва просвете, понудило је уџбенике школама. При избору издавача води се рачуна о квалитету папира и штампе, прилагодљивости понуђеног садржаја деци, али и најбољој понуди, кажу у нишким школама.

Куповина нових уџбеника, пред почетак школске године,  је за сваког ђака посебна радост, а за родитеље додатни трошак. Пракса показује да школе често мењају издаваче, па је последњих година немогуће користити исте уџбенике за више генерација.

Некада су вршњаци из различитих школа у Нишу препричавали исте лекције, на исти начин решавали задатке из математике и физике и коментарисали слике у уџбеницима. Времена су се променила па је таквих примера данас мало, јер на  тржишту сада, по одобрењу Министартва просвете има скоро 70 издавача.

Просветним радницима је дата могућност да сами, по одобрењу Наставничког већа, бирају уџбенике. Највише рачуна, како тврде, води се о квалитету папира и штампе, повезу и прилагодљивости понуђеног садржаја деци.

Књиге се, како тврде запослени у нишким школама, купују преко трговаца који дају најбољу понуду.

Да би се изборили са конкуренцијом издавачи сваке године уводе новине, па је тако најстарији издавач у Србији, Завод за уџбенике, ове године користио волуминозни папир који је олакшао ђачку торбу за цео килограм.

Издавачи не крију да често организују промоцију уџбеника, информишу професоре, организују дружења са учитељима, па чак и нуде предаваче за огледне часове.

И док родитељи своде рачуницу, школе и издавачи сагласни су у једном-уџбеници у Србији нису скупи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво