Читај ми!

Унија малинара најављује протесте

Новоформирана Унија произвођача малина, најавила да ће, уколико се не обезбеди јединствена аконтна цена малине од 100 динара по килограму, 10. септембра организовати мирну протестну вожњу ка Београду из осам општина Златиборског и Моравичког округа.

Уколико се не обезбеди јединствена аконтна цена малине од 100 динара по килограму, малинари из осам општина Златиборског и Моравичког округа најављују мирну протестну вожњу ка Београду 10. септембра.

Унију, као кровну организацију малинара, формирала су удружења из осам општина Западне Србије, од Прибоја до Ивањице. Очекује се да ће, врло брзо бити проширена новим члановима, јер им је интерес заједнички, и како кажу, намера да се хитно организују како би га остварили.

Председник Скупштине Уније произвођача малина и другог јагодичастог воћа Миодраг Богдановић потврдио је да уколико се до десетог септембра не добије уверење о постигнутој цени малине, малинари ће кренути ка Београду.

"Уколико не буде организован састанак на коме ће се то прецизирати, ми крећемо у протесте и ништа нас неће зауставити", каже Богдановић.

Малинари захтевају и субвенције за своју производњу, којом се, како кажу, у Србији бави 80.000 домаћинстава, што је уз додатно ангажовану радну снагу, око 300.000 радних места.

Председник Уније произвођача малина и другог јагодичастог воћа Драгиша Терзић каже да ако се узме модел коју су примењивали да се да 10.000 евра по једном радном месту, онда то, како каже, значи да држава треба три милијарде евра да издвоји за малинаре.

Неопходна помоћ државе

"Ми тражимо од државе неких 16 или 17 милиона евра. Држава заборавља да је ова малина у последњих десет година, држави обезбедила чистог девизног прилива од милијарду и по евра", каже Терзић.

У Прибоју, где је индустријска производња готово замрла, малинарство је значајан извор прихода, али је протеклих десетак година овде цена била увек за седам до 20 динара нижа од просечне.

"Ми у овој години имамо цену од 75 динара по килограму. И што је још теже немамо на нашој територији ниједну хладњачу, па морамо да возимо 50 километара у Нову Варош", каже председник Удружења малинара из Прибоја Миленко Стојић.

Иако приоритетно, питање цене није једини мотив оснивања Уније. Она ће бити потпора и механизам за лакши наступ на тржишту и унапређење производње, од кредитирања изградње мини-хладњача, набавке репроматеријала, до отварања сељачких задруга.

А како ће се решити цене, сада горући проблем малинара - преговорима или опет протестима, знаће се у наредних десет дана, као и да ли ће највеће удружење малинара "Виламет" из Ариља, приступити новоформираној Унији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво