Читај ми!

Ликовна колонија у Прокупљу

Седамнаесторо сликара из Србије, Мексика и Бугарске дружило се на Белом камену надомак Прокупља у ликовној колонији "Меморијал Боже Илића" са циљем да се очува сећање на име и дело једног од највећих српских сликара 20. века.

Четрнаесту годину заредом, седамнаесторо сликара из Србије, Мексика и Бугарске дружило се у Божином родном житном потоку и на Белом камену надомак Прокупља у ликовној колонији "Меморијал Боже Илића".

Различите уметничке сензибилитете спојила је жеља да се очува сећање на име и дело Боже Илића, једног од највећих српских сликара 20. века. Сликари су радили у тишини, на чистом ваздуху, окружени Божиним пејзажима.

"Једноставно, уметник се у оваквим тренуцима буквално реше свих проблема, долази себи, прочишћава своје мисли и своја виђења", каже Игор Радовић, академски сликар из Врбаса.

Херонимо Росалес, студент сликарства из Мексика каже да је овде дошао на препоруку професора Израела Барона који је већ био на колонији у Прокупљу.

"Није лако уклопити се у другачији начин сликања у односу на то како радимо у Мексику. То је за мене својеврстан културни и уметнички шок", каже Росалес.

Сликари из Србије, Мексика и Бугарске и овога пута покушали су да одговоре изазову који је Божа Илић за живота поставио српском сликарству.

"Пре свега се надамо, барем ја лично, да смо достојни тог имена и да заслужујемо да будемо на овој колонији и да репрезентујемо и сликарски дух, а можда, делом, и личност Боже Илића, његова интересовања и афинитете", каже Зоран Кузманов, акдемски сликар из Кикинде.

Драган Поповић, организатор колоније каже да су се слике и пејзажи које је Божа Илић стварао и који се подударају са његовим сликама позитивно одразили на рад тих сликара.

"Реч је о једном позитивном гесту оптимизма и пре свега једним невероватним квантитетом", каже Поповић.

И ове године учесници ликовне колоније Божа Илић поклонили су слике за уметничку збирку Народног музеја "Топлица" која после четрнаест година постојања колоније броји око три стотине слика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво