Шума страдала због баченог опушка?

Обуздани пожари код Краљева и Крушевца. Ватра прогутала око 200 хектара шуме и ниског растиња, штета вишемилионска. Узрок пожара је, највероватније, опушак бачен из аутомобила. На нишки аеродром стижу руски авион и хеликоптер за гашење евентуалних нових пожара у Србији и региону.

Пожари који су захватили околину Краљева су локализовани и под контролом, саопштили су припадници Сектора за ванредне ситуације. Испод пепела ватра и даље тиња.

Иако су пожари угашени, у Србију данас из Русије стижу авион и хеликоптер за гашење пожара, најављују из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Данас у 14 часова на нишки аеродром слећу авион и хеликоптер из Русије који ће остати у Србији до 12. септембра за потребе гашења пожара и у нашој земљи, али и шире у региону", рекао је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Према Марићевим речима, то је са руским министарством за ванредне ситуације договорено у превентивном смислу.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Краљева Радојица Кочовић рекао је да је штета изазвана пожарима вишемилионска.

Узрок пожара највероватније је људски фактор, због опушка од цигарета баченог из кола на магистралном путу. 

Изгорело је око 100 хектара шуме и ниског планинског растиња у околини варошице Ушће и на брду Ћава изнад Краљева.

"Наставићемо загашивање и дежурства још неколико дана", рекао је командир Ватрогасно-спасилачке јединице у Краљеву Миланко Обреновић.

Изгорео је далековод на Столовима и оштећен репетитор "Телекома" на Жељину изнад Ушћа. Ватрогасне екипе дежурају на Жељину више од 30 сати.

На гашењу пожара било је ангажовано 60 ватрогасаца из Краљева и четири околна града, скоро 300 припадника Војске Србије и три војна хеликоптера и један полицијски хеликоптер, а гасили су и запослени у Јавном предузећу "Србијашуме" и неколико грађана добровољаца.

Пожар на градској депонији у Краљеву такође је локализован, док је пожар на Мојсињским планинама код Крушевца потпуно угашен, где је изгорело око 100 хектара ниског растиња и листопадне шуме, а узрок и тог пожара је људски фактор.

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 30. авг 2011, 14:33)
Milos [нерегистровани]

Stvar kulture...

... kad se vozim iza nekog bahatog maj**na koji trese cigaru kroz prozor pa naravno duvan ulece meni kroz prozor dodje mi da ga... A sta sad covek da kaze za ovog cara koji je zbog svoje bahatosti napravio ovoliku stetu... Treba zabraniti pusenje i u kolima, samo sto naravno, nema ko zakon da primeni i kaznjava...

(уторак, 30. авг 2011, 14:00)
anonymous [нерегистровани]

Prvo krenimo od sebe

A šta si ti konkretno uradio po tom pitanju?

(уторак, 30. авг 2011, 13:40)
Dejan [нерегистровани]

Brzina, efikasnost

Kada je vatra u pitanju ne moze se reci da je neko sposoban ili nesposoban. Jedno jeste, a to da je covek ogranicen mnogim faktorima, kao sto su teren, vrsta pozara, vetar, pristupacnost... Dakle, svaka pomoc je dobrodosla.
Cudno je da je vojska uspela da ukljuci cak cetri helikoptera, kada uzmemo u obzir cenu goriva i da nasa avijacija nema sredtava da svakodnevno vrsi obuku pilota, nego se sve svodi na par sati naleta godisnje.
Naravno da bi nam dobrodosao neki Kanader ili ruski Il. Bilo bi smanjeno i vreme gasenja i rizik za ljudstvo. Sta ako izbije pozar negde gde se ne moze prici kamionima? Jedno je sigurno, kada je oprema u pitanju, ne treba stedeti. Edukacijom i preventivnim merama znatno se moze smanjiti rizik i broj pozara, a time sacuvati nesto mnogo vrednije.

(уторак, 30. авг 2011, 12:48)
melem [нерегистровани]

Dragi moji

Srbija je mala zemlja i nije teško da se država i narod dobro organizuju. Požara, poplava, potresa i svih ostalih nepogoda biće još, a štete će uvek biti višestruke u odnosu na cenu sprečavanja. Manje bi koštala dobra kontrola svakog pedlja ove naše i jedine otadžbine. Uvek se pitam, šta mi čekamo da uredimo našu državicu kao kutijicu i da nam svi zavide.

(уторак, 30. авг 2011, 12:11)
panter [нерегистровани]

ne razumem

Ne razumem sta ce nam sada Rusi kada je MUP i VOjska Srbije pokazao da su sposobni da se nose sa ovakvim stvarima. Ovo je vise neki politicki trik.