Друга шанса за необразоване

Грађанима старијим од 15 година, Министарство просвете ће кроз пројекат "Друга шанса", омогућити да заврше основну школу и лакше се запосле. Пројекат подржала Европска унија са бесповратних четири милиона евра, а настава ће се одржавати у 80 школа у Србији.

Пројектом "Друга шанса", који спроводи Министарство науке и просвете, а подржава Европска унија са бесповратних четири милиона евра, омогућиће се грађанима старијим од 15 година да заврше основну школу и квалификују се за одређена занимања која су тражена на тржишту рада.

Настава ће се одржавати у 80 школа у Србији, а једна од њих је Основна школа "Глигорије Попов" у Руском Селу.

Тридесетдеветогодишња Жужана Фехер ради као помоћни радник у цвећари у Руском Селу. Одлучила је да искористи "Другу шансу".

"Сматрам да је то добра прилика да напокон завршим основну школу, коју нисам завршила кад је требало", каже Жужана додајући да жели да након тога заврши неку курс и да лепо живи.

Поред Жужане у кикиндској општини још 74 особе, старије од 15 година, пријавиле су се за похађање наставе која ће трајати три године. За полазнике је све бесплатно. Настава ће се одржавати у ОШ "Глигорије Попов" у Руском Селу, а локална самоуправа ће обезбедити превоз.

"Школа својим просторним и техничким могућностима може да задовољи потребе наставе у смислу флексибилније организације имајући у виду сезонске послове полазника", истиче професорка Весна Бурсаћ.

Она сматра да ће кроз програм Функционалног основног образовања одраслих, ова лица стећи основно образовање и стручну обуку и тако остварити веће шансе за запошљавање и допринети смањењу сиромаштва.

Полазници ће наставу похађати у три циклуса, а наставници су прошли програм обуке за Функционално образовање одраслих.

Ивана Фелбаб из Националне службе за запошљавање из Филијале у Кикинди упозорава да сва лица, која немају потпуно основно образовање и налазе се на евиденцији Националне службе за запошљавање, а буду позвана да учествују у пројекту, су у обавези да похађају наставу, иначе ће бити брисана са листе НСЗ.

Пројекат "Друга шанса" од изузетног је значаја за помоћ и подршку лицима којима ће се пружити могућност завршетка основног образовања, и тиме побољшати њихов социјални статус и економски положај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво