Читај ми!

Скривене чари градске шуме

Дуж обале Тамиша код Панчева простире се градска шума, која је станиште многим врстама птица. Да би тај део учинила приступачним грађанима, туристичка организација припрема пројекат изградње стаза.

Лепота Панчевачке шуме је у нетакнутој природи, бујној вегетацији и богатој фауни. Мочварно тло чини је прилично неприступачном, па само ретки заљубљеници, еколози и биолози залазе туда. Како би ове лепоте упознали сви, ускоро ће добити нове стазе.

Укупно 63 врсте птица, које живе ту и на целој градској територији, представљају природне реткости. Колонија чапљи, формирана је пре 25 година, а ту се гнезди и угрожена врста црних  рода.

"Градска шума одувек је била интересантна за птице, а постоји још од пре 200 година. Има птица певачица, али највише је сивих чапљи, белих и жутих. Ту се гнезде беле и црне роде, а живи и орао белорепан", прича орнитолог Далиборка Станковић.

Секретаријат за заштиту животне средине у Панчеву завршава трећу фазу пројекта утврђивања стања, прстеновања и праћења птица.

Природно богатство од преко 100 врста део је и промоције екотуризма, коју спроводи туристичка организација.

Жеља је да се прикаже зелена страна града, пет заштићених природних добара, а у ту сврху ради се и пројекат изградње стаза у градској шуми.

"Ми ћемо у сарадњи са разним градским институцијама радити те стазе, користити постојеће насипе, да би ту долазили и научници, и бициклисти и шетачи", каже Зорана Владу, директорка туристичке организације.

Циљ је да се Панчевцима омогући прилаз до реке, до чувених светионика, на другу обалу Тамиша, и да се истакну неке лепоте и богатства које овај град има, а нису толико истицане у јавности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво