Читај ми!

Путари између банке и државе

АИК банка тврди да од државе зависи термин исплате путара "Нибенс групе". Представник синдиката каже да банке и држава "врте раднике у круг". Ако сутра не буду исплаћене заостале зараде, путари ће у уторак блокирати радове на Коридору, граничне прелазе и наплатне рампе на аутопуту.

Када ће новац стићи на рачуне путарских предузећа "Нибенс групе" за исплату зарада зависи од државе, речено је Танјугу у АИК банци, док у Самосталном синдикату путара Србије кажу да банке условљавају Путеве Србије и онемогућавају исплате зарада радницима.

Директорка маркетинга АИК банке, која је највећи финансијски поверилац "Нибенса", Ана Инђић је рекла да су се банке договориле о реструктурирању тог пословног система и да само од државе зависи када ће путари добити заостале плате.

Председница Самосталног синдиката путара Србије Соња Вукановић је, међутим, рекла Танјугу да банке и држава врте раднике у круг и да ће уколико сутра не буду исплаћене све заостале зараде и обезбеђена средства за наставак рада, путари у уторак организовати протестну блокаду траке у изградњи на Коридору 10, као и граничних прелаза и наплатних рампи на аутопуту.

"Молили смо АИК банку да одложи наплату потраживања како би радници могли да почну да примају плате и поново раде, али та банка и даље тражи од Путева Србије гаранцију, односно да морају да обезбеде АИК банци тај новац без обзира да ли ће га радници 'Нибенс груп' зарадити у наредном периоду", навела је Вукановићева.

Према њеним речима, власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић, који је у мају ухапшен због злоупотребе службеног положаја, приликом задуживања код АИК банке као гаранцију је унапред заложио новац који "Нибенс група" треба да добија за одржавање путева

Вукановићева је рекла да јој је генерални директор Путева Србије Зоран Дробњак у петак рекао да не може да подржи такав захтев АИК-а и да ће радници добити новац тек када од банке буде добио потписан папир у коме је наведено да неће условаљавати исплату тог новца.

Мркоњић: Најважније да "Нибенс" настави да ради

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић је у суботу изјавио да би исплата новца путарима могла да почне већ од данас или сутра, а да ће банке у наредних неколико дана одблокирати рачуне предузећа "Нибенс групе".

"Банке су се договориле да 'Нибенс настави' да ради, што је за државу најважније", рекао је министар Мркоњић наводећи да је већ потписан протокол који садржи елементе уговора, у коме се види на који начин ће групација за градњу путева наставити да ради.

"Молим раднике да то прихвате и да се врате на градилишта" рекао је министар.

Мркоњић је навео да су банке већ одабрале ново руководство "Нибенса" и додао да очекује да ће путари наставити да раде на већ ангажовним пројектима на изградњи коридора 10 и 11.

Банке, као највећи повериоци путара "Нибенс групе", потражују између 110 и 130 милиона евра.

Представник "Нибенс групе", који координира рад пет путарских предузећа, Милутин Гашевић, рекао је у петак да Групација дугује укупно око 180 милиона евра и да има уговорене послове за 60 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво