Читај ми!

Договор малинара и откупљивача

Килограм малина биће откупљиван за 100 динара, договор је произвођача и откупљивача тог воћа. Нова цена је компромисно решење. Пут Ариље-Пожега који су малинари претходних дана блокирали, од јутрос је поново проходан.

Према договору који су рано јутрос постигли произвођачи и откупљивачи малине, откупна цена тог воћа биће 100 динара по килограму.

Састанак преговарача трајао је шест сати, а нова цена је компромисно решење. Аконтна цена, по којој је малина откупљена је 90 динара.

Незадовољни произвођачи пет дана су протестовали на барикади у близини Ариља тражећи да се откупна цена повећа на 126 динара по килограму. Пут Aриље-Пожега који је претходних дана био блокиран, од јутрос је поново проходан.

До коначног договора преговарало се неколико пута. Министар пољопривреде Душан Петровић, који је посредовао у разговорима, најпре се синоћ састао са откупљивачима.

Разговору су се око 30 минута после поноћи придружили и произвођачи. Договорена цена за 10 динара је виша од почетне по којој су малине откупљене.

Председник удружења "Виламет" Драган Богдановић каже да он лично није задовољан новом ценом, али да је постигнуто компромисно решење.

Од почетка протеста хладњачари подсећају да је цена малина и на светском тржишту пала, а да је тражња за овим воћем смањена. После састанка, хладњачари нису давали изјаве.

Министар пољопривреде Душан Петровић рекао је да ће хладњачари моћи да поднесу захтеве Фонду за развој како би лакше пребродили економске проблеме.

"Сви власници који су пристали на договор имаће могућност да поднесу своје захтеве Фонду за развој и ми ћемо сваком ко испуњава услове ставити на располагање кредите" навео је Петровић.

Иако је нова договорена цена знатно нижа од оне коју су првобитно тражили, произвођачи малина ноћас су се, после пет дана протеста повукли са барикаде.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво