Читај ми!

Недини врхови

Неда Милошевић је једина жена из Србије која се ове године упутила у освајање Мекинлија, највишег врха Северне Америке. До сада је учествовала у експедицијама на Хималаје, Мон Блан, Аконкагву, Арарат, а планира да освоји и Килиманџаро.

Неда Милошевић, председница Планинарског друштва „Борковац" из Руме, каже да сваки годишњи одмор радије проводи у савладавању планинских врхова него на плажама.

Тридесетдвогодишња Румљанка до сада је била члан експедиција на Хималаје, Мон Блан, Аконкагву, пењала се и на Арарат у Турској, а следећи врх који намерава да освоји је Килиманџаро у Африци.

Била је једина жена четворочлане експедиције из Србије која је кренула у освајање Мекинлија на Аљасци, високог скоро 6.200 метара, највишег врха Северне Америке.

Тај врх је специфичан, каже Неда, која је савладала коту од 4.800 метара надморске висине. Сву опрему, тешку 60 килограма, носила је сама, што није био случај на другим планинама:

"Када дођете у такву средину размишљате, пре свега, о томе какве ће бити временске прилике, да ли ће вам планина дозволити да се попнете или не, а на крају се своди на то да ли ти можеш да победиш самог себе. Човек док се пење на неку планину упознаје себе и превазилази неке своје дотадашње могућности."

Освајање високих планинских врхова захтева добру кондицију, али и снажну личност. То, каже Неда, посебно долази до изражаја на суровим планинама попут ове на Аљасци:

"Важно је спознати своје могућности и не дозволити да жеља за врхом савлада разум у екстремним ситуацијама."

Следеће Недино одредиште је Килиманџаро, највиши врх афричког континента.

"Мислим да је интересантно обићи друге пределе и отићи на што више континената. Када гледате наше планине и у окружењу, онда бих се могла пењати више пута. Наравно, ту је наша Фрушка гора, где сваке недеље можете да идете и сваки пут видите нешто ново да видите."

Неда Милошевић је дипломирани правник, ради у Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици, а у Планинарском друштву „Борковац" које окупља 170 заљубљеника у природу члан је 1995. године. Каже да планинарењем може да се бави свако, а да планина увек нуди неко ново сазнање о природи, али и о себи самом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво