Читај ми!

Чивијашка Бубијада

Више од 70 возача "буба" из десетак градова довезло је своје љубимце на 11. ревију у Шапцу. Иако се више не производи, интересовање за тај аутомобил и даље је велико.

У протеклих седамдесетак година друмовима широм света кретало се више од двадесет милиона Фолксвагенових "буба".

Тај аутомобил производио се од 1938. до 2003. године и један је од најпопуларнијих модела свих времена. То потврђује и 11. Бубијада у Шапцу која је окупила око 70 власника "буба" просечне старости око 35 година.

Најстарији аутомобил до шабачке Бубијаде прешао је око 750.000 километара. Тодор Скорић је, не жалећи време и новац, стрпљиво чекао 20 година да је откупи од власника из Ријеке.

Аутомобил произведен 1953. године, са оригиналном лимаријом и мотором, Скорић чува у гаражи и вози га само ревијално.

"Офарбао сам је, рестаурирао, дотерао, не лимаријски, већ само фарбом, мотор и механика", објашњава власник најстаријег аутомобила на 11. Бубијади Тодор Скорић и додаје да је његов аутомобил сада у таквом стању да га никад не би продао.

На шабачкој ревији могли су се видети различити модели, од оних са отвореним кровом до примерака са аутоматским отварањем гепека. А за даме, посебно су занимљиве, "бубе" двоседи.

Викторија Долинеј из Старе Пазове каже да је за њу вожња "бубе" остварење сна из детињства. "Људи генерално лепо реагују на овај бесмртан дизајн и мислим да је буба нешто најлепше што се атумобилизма тиче", навела је Викторија Долинеј

"Буба" је, кажу, аутомобил који се наслеђује, као и љубав према њој.

Један од оних који је није наследио већ је купио сам је Живан Јеремић, најстарији возач на шабачкој Бубијади. Зашао је у девету деценију живота, али је и даље веран "буби".

"Никад ме није оставила на путу. То је ауто који се вози 48 година и неуништив је, а имам и доброг сервисера, овде у Шапцу", рекао је Јеремић. 

Седамдесет учесника ревије уживало је у вожњи и дружењу, али и у размени оригиналних делова који стижу и из Америке.

Организатор Бубијаде Богдан Мијаиловић каже да су сви власници "буба" које су позвали на ревију дошли у Шабац.

"Излазе нам у сусрет, као и ми њима. Свака манифестација нам је дружење и велики успех што се тиче бубе која је највећи понос ауто-индустрије у историји", истакао је Мијаиловић.

Најездом разнобојних буба - четвороточкаша, које су зауставиле саобраћај, били су одушевљени и Шапчани, којима је било задовољство да чекају док је стотинак олдтајмера пролазило кроз град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се