Читај ми!

Протест путара "Нибенс групе"

У ишчекивању исхода састанка представника државе и банака, путари "Нибенс групе" блокирали део Ибарске магистрале на превоју код Рудника. Радници протестовали и испред АИК банке, у неколико градова у Србији. Путари најавили радикализацију протеста уколико им сутра не буду иплаћене све зараде.

Радници путарских предузећа која су у саставу "Нибенс групе" блокирали су Ибарску магистралу на планини Рудник, код Горњег Милановца, тражећи исплату заосталих зарада.

Представници синдикалних организација предузећа за путеве из Врања, Ниша, Крагујевца, Београда и Новог Сада одлучили су да у уторак 9. августа блокирају траку у изградњи на Коридору 10, као и граничне прелазе и наплатне рампе, уколико им сутра не буду исплаћене све зараде и обезбеђена средства за наставак рада.

Један од путара Љубивоје Симић изјавио је да ће радници бити истрајни у захтевима. "Четири месеца чекамо одговор Владе. Од марта не примамо плате, немамо за хлеб, млеко. Тражимо плате и материјал, како бисмо почели да радимо", рекао је Симић.

Путари тврде да за почетак очекују исплату две зараде. Навели су да сви послови стоје и да су организовањем блокаде желели да их "неко чује" и да покушају да промене нешто.

С друге стране, представници путара "Нибенс групе" и Самосталног синдиката путара Србије као што су најавили, протестовали су испред пословних просторија АИК банке, у неколико градова у Србије.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић поручио је да држава неће дозволити да радници "Нибенса" остану без посла.

Подсећајући да се данас одржава састанак представника државе и банака, Мркоњић је рекао да се очекује да ће договор о реструктурирању тих предузећа бити постигнут.

"Уколико се договор постигне, биће укинута блокада рачуна предузећима у оквиру "Нибенса", радници ће моћи да узму део пара и наставе посао на Коридорима 10 и 11", рекао је Мркоњић.

Министар је навео да су главни инвеститори на тим правцима "Путеви Србије", Министарство за инфраструктуру и "Коридори Србије", додајући да је реч о 5.500 путара који послују у саставу "Нибенса".

Председница Самосталног синдиката путара Србије Соња Вукановић је рекла да је Агенција за приватизацију најавила да ће се, уколико и данашњи састанак пропадне, пет предузећа "Нибенса", у којима још није завршен процес приватизације, вратити под окриље државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво