Читај ми!

Парадајз неће ни за џабе

За парадајз на лесковачким пијацама нема купаца, иако је цена од 5 до 15 динара. Произвођачи за то криве накупце и изостанак извоза, а проблеме би могла решити агроберза, где би произвођачи и прерађивачи били у директном контакту.

Ове године парадајз је засађен на 20% више површина него прошле године: на 600 хектара у пластеницима и 1.300 хектара на отвореном. Временске прилике биле су повољне и парадајз је на отвореном раније сазрео, пре него што је обран у пластеницима.

Тако се на домаћем тржишту нашло много више парадајза него што је уобичајено. И - што је по мишљењу произвођача пресудно - ове године нема извоза.

Прошле године парадајз из лесковачке котлине продавао се у Русији, Румунији, Бугарској. Највећу корист поново имају накупци који због доброг и богатог рода обарају реалне цене. То је разлог што се парадајз продаје за само 5 динара, док се прошле године продавао по 30-40 динара.

У Стајковцу, највећем "пластеничком" селу, произвођачи су огорчени јер не могу да поврате оно што су уложили.

"Једно семе је десет динара, а где је ђуброво, хемија, гориво које је из дана у дан скупље", каже Зоран Митић из Стајковца. "Многи из овог села одлучили су да овогодишњи род не беру."

Исто расположење и на лесковачкој кванташкој пијаци. Купаца нема, па оно што се у току дана прода не може само да покрије трошкове доласка и боравка на пијаци.

Накупци су ту, где су прерађивачи

Слободан Стоиљковић, из Коњина код Лебана, каже да ништа није продао два дана. "Нећемо имати да обновимо производњу наредне године", истиче Зоран Здравковић из Навалина. "Тешко оном ко је узео кредит за производњу."

На зеленим пијацама парадајз је, у зависности од тога да ли га продају произвођачи или препродавци, од 10 до 30 динара. У оба случаја се слабо купује.

Миодраг Ђорђевић из Саветодавне стручне пољопривредне службе у Лесковцу каже да овакву ситуацију не памти последњих 37 година колико ради тај посао. Сматра да ће бити нешто боље крајем месеца, јер ће потражња бити већа због спремања зимнице, а парадајз ће се брати само на отвореном.

Излаз би могла бити Зелена зона - агроберза по угледу на холандске, где ће произвођачи и прерађивачи бити у директном контакту.

За пројекат Зелене зоне која се планира на површини од 100 хектара из програма "Прогрес" већ је издвојено 485.000 евра. За отварање погона за прераду, хладњаче и погоне за сортирање већ има заинтереованих страних инвеститора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи