Читај ми!

Малинари траже субвенције

Произвођачи малина упутили апел Влади да обезбеди једнократну стимулацију за производњу. Нема новца за субвенционисани извоз, кажу у Министарству пољопривреде. Уколико се сутра до 10 сати не одржи састанак у Пожеги са премијером и ресорним министром, малинари поручују да крећу пут Београда.

Малинари трећи дан протестују надомак Ариља, па је саобраћај на путу Ариље - Пожега у прекиду, а возила се преусмеравају на околни сеоски пут преко Вирова.

Произвођачи малина поручују да ће на магистрали, мирно и достојанствено, остати до испуњења захтева којима, како кажу, стиже подршка од произвођача малина из свих крајева. Произвођачи малина траже да откупна цена малине буде 126 уместо 90 динара по килограму.

Са седнице ариљске скупштине, којој су присуствовали представници Удружења "Виламет", упућен је апел Влади Србије да због изузетно ниске откупне цене малине ове године обезбеди једнократну стимулацију за произвођаче тог воћа.

Председник Скупштине Ариље Момо Плазинчић каже да је апел Влади упућен због тога што је цена малине испод њене економске оправданости, што угрожава производ који Србији у последњих десет година доноси милијарду евра чистог девизног прилива.

"Уколико се сутра до 10 сати не одржи састанак у Пожеги и не дођу премијер и министар пољопривреде, у 12 сати организована колона трактора и моторних возила креће пут Београда", рекао је Драгиша Терзић, координатор Удружења произвођача јагодичастог воћа.

Државни секретар Министарства пољопривреде и трговине Љубиша Димитријевић поручио је да пољопривредна политика Србије не предвиђа субвенционисање извоза ниједне културе, па ни малина.

"Када би се удовољило захтеву произвођача малине из Ариља, који траже субвенцију од 20 динара по килограму, за тренутни обим производње од 80.000 тона било би потребно 1,6 милијарди динара, односно, око 16 милиона евра", рекао је Димитријевић агенцији Бета.

Димитријевић је истакао да тог новца нема, да је аграрни буџет мали и додао да се "средства из буџета не могу ефикасно користити ако се буду употребила за субвенционисање извоза".

Ариљци и Ивањичани најављују да ће им се, уз већ пристигле, придужити и произвођачи из других крајева Србије.

"Морамо да подржимо ове људе", рекао је Милутин Живковић, председник Удружења малина из Нове Вароши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара