Читај ми!

Дан авијацијe у Нишу

Припадници ваздухопловства Војске Србије обележили су данас Дан рода авијације. Централна свечаност одржана је на нишком војном аеродрому где су војни пилоти показали своје маневарске способности.

Свечаношћу на аеродрому у Нишу, припадници ваудухопловства Војске Србије обележили су Дан рода авијације.

Командант Ваздухопловства и  противваздухопловне одбране Војске Србије бригадни генерал Ранко Живак рекао је данас у Нишу да су највиши државни и војни руководиоци препознали значаји улогу коју авијација има у одбрани земље.

Генерал Живак је рекао да је у протеклом периоду реализована планирана летачка обука и да ће крајем августа српски пилоти, после прекида од више година, своју обуку бојевог гранатирања и гађања извести на полигону у Бугарској.

"Дугорочним планом развоја система одбране посебно је апострофирана потреба свеобухватног развоја и опремања, како рода авијације, тако и осталих родова и служби у ваздухопловној и противваздухопловној одбрани савременим борбеним системима", навео је генерал Живак.

Он је напоменуо да ће наредних седмица бити у систем обуке уведен домаћи авион "ласта", чиме се, како каже, добија висок ниво квалитета и безбедности летења уз врло рационалне трошкове.

"Постигнути резултати указују да ћемо све постављене задатке извршавати професионално, стручно и квалитетно, као и да ћемо моћи адекватно да одговоримо на све актуелне претње на безбедност Србије", рекао је Живак.

Поводом 2. августа, Дан рода авијације, пред неколико хиљада грађана изведен је летачки програм, падобрански десант, а због неповољних метеоролошких услова осам жена падобранаца нису успеле да поставе нови државни рекорд скоком са висине од преко 3.000 метара.

Потпуковник Миодраг Ристић који летео на типу авиона "орао" изазвао је одушевљење међу присутнима.

"Физички напор је велики, а пилотирање се одвија на самој граница могућности авиона како би се показало шта све летелицом можете да изведете", рекао је Ристић.

Дан војног ваздухополовства је установљен у знак сећање на наредбу краља Александра Обреновиа из 1893. године да се оснују ваздухопловно-балонска одељења при свакој дивизији српске војске.

Одлуку о оснивању Ваздухопловне команде потписао је 24. децембра 1912. године тадашњи војни министар Радомир Путник. Први аеродром изграђен је на Трупалском пољу код Ниша.

Србија је тако постала једна од само 15 земаља у свету која је имала ратно ваздухопловство и једна од пет држава које су користиле авијацију у борбеним дејствима, у балканским ратовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи