Проблеми с водом

Мештани варошице Рудник ових дана за пиће и припрему хране користе воду из цистерни или флаширану воду. Проблеми с водом, који су ту уобичајени у летњим месецима, нису се одразили на посету туриста. На планини Рудник тренутно су попуњени сви капацитети.

У насељеном месту Рудник навикли су да у летњем периоду,  имају проблема са пијаћом водом. У њиховом крају земљиште је богато рудама, нарочито оловом и цинком, па се - у време када је смањен капацитет изворишта - повећава концентрација арсена у води.

Анализе Завода за јавно здравље у Чачку потврдиле су у петак, да су вредности изнад дозвољених, тако да је забрањена употреба воде за пиће и припремање хране.

Рудничани и ових дана по воду одлазе на пунктове где се налази цистерна, или купују флаширану воду. Има и оних који кажу да воду доносе са неколико мањих, проверених изворишта, које током лета обично и користе.

Један Рудничан каже да већ двадесет година пије ту воду и да није имао проблема, али је ипак решио да из предострожности узме воду из цистерне. Његова суграђанка каже да пије воду с чесме јер мисли да не може да им шкоди. Ипак, већина грађана је послушала упозорење Завода за јавно здравље.

Вода с чесме искључиво за техничке потребе

Од петка се у Рудник из комуналног предузећа Горњи Милановац свакодневно упућује цистерна са 6.000 литара воде, која се током дана налази на неколико места, где грађани могу да наточе воду у своје посуде. Вода из система може се користити искључиво за техничке потребе.

Воде у цистерни има довољно за све грађане, каже Срђан Новаковић, возач цистерне ЈКП "Горњи Милановац": "Гужве буде у центру насеља, али је има довољно. Неки дан остане, али се то проспе у кругу предузећа, па ујутру довеземо свежу воду."

Комунална инспекција општине Горњи Милановац свакодневно контролише снабдевање водом са цистерне. Мештани се ипак брину да ће забрана бити на снази читавог лета и да ће проблем са исправношћу воде за пиће бити препрека за долазак туриста.

"Највећу пометњу прави информација да је вода неисправна, да има појачану концентрацију арсена, лети, баш када је сезона у јеку", сматра Слађана Милинковић. "Ми као појединци ту не можемо да урадимо готово ништа. А много губимо јер гости заобилазе ову прелепу туристичку дестинацију и одлазе на друга места."

Ипак, Рудник је овог лета изузетно посећен. Сви капацитети су пуни, а према неким проценама на планини тренутно борави око пет стотина гостију. У варошици и у засеоцима сеоским туризмом бави се шеснаест домаћинстава.

И поред високих температура, на Руднику је знатно пријатније, јер је надморска висина од 500 до 700 метара, а планински предео шумовит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво