Читај ми!

Тера 2011.

У Кикинди се одржава 30. Међународни симпозијум скулптуре у теракоти "Тера 2011", на којем учествују уметници из Мађарске, Румуније, Русије и Србије. Атеље "Тера" је наставна база за студенте уметности из Новог Сада, Цетиња и Фиренце.

Јединствена вајарска колонија, Интернационални симпозијум скулптуре у теракоти "Тера 2011" одржава се у Кикинди тридесети пут. У реконструисаном и адаптираном простору бивше циглане уметници из Мађарске, Румуније, Русије и Србије ће, до краја јула, вајати у глини дела великог и малог формата.

Владан Мартиновић, академски вајар са Цетиња, углавном обрађује камен, тако да је промена материјала за њега изазов: "Глина памти и не прашта грешке, и код камена грешка је неопростива."

Млада уметница из Темишвара Нада Стојић у свом студију ради са дрветом и бронзом. "Међутим, глина је нешто посебно. Глина даје и узима енергију и радити с њом је као плесати без умора", истиче Нада Стојић.

"Симпозијум скулптуре у теракоти који се одржава у Кикинди је, према мишљењу руске уметнице која је стварала у свим великим светским колонијама, у самом врху по условима за рад које пружа уметницима. "У поређењу са другим местима, атеље Тера је изванредно архитектонско решење са радном атмосфером која инспирише", сматра Валентина Дусавитскаја.

Атеље и симпозијум "Тера" препознатљиви су у светским оквирима и по много чему јединствени у свету. Овде је наставна база за студенте уметности из Новог Сада, Цетиња и Фиренце. Додаје да су Долазак у Кикинду, према речима директора "Тере" Слободана Којића, најавили и студенти и професори из Солуна и са америчког колеџа у Сијени.

Почетак 30. симпозијума обележен је отварањем изложбе скулптура насталих на претходној колонији, а покровитељи Интернационалног симпозијума „Тера 2011" су Покрајински секретаријат за културу, општина Кикинда, фабрика "Тоза Марковић" и Министарство културе Републике Србије.

Од 1982. године до данас, на симпозијуму су учествовала 184 уметника, који су створили више од хиљаду скулптура од теракоте. Многе од њих красе галерије, приватне колекције, паркове и тргове широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара