Читај ми!

"Трајал" на ћелавим гумама

Функционисање крушевачког предузећа "Трајал", чији је рачун у вишегодишњој блокади, доведено је у питање због могућег раскида приватизације те фабрике и уступањa дела производње америчкој компанији "Купер Тајрс".

Због свега што се у последње две недеље могло сазнати из медија или незванично чути о раскиду приватизације крушевачког "Трајала" и уступању дела производње америчкој компанији "Купер Тајрс", функционисање тог предузећа доведено је у питање.

Рачун "Трајала" је, због дуга од 170 милиона динара, од чега чак 80 одсто на име пореза и царина, у вишегодишњој блокади. Уколико се не усвоји предлог репрограма, фирма ће отићи у стечај.

Долазак представника америчке компаније "Купер Тајрс", који већ три недеље проверавају пословање и техничке могућности у две фабрике гума тог највећег крушевачког колектива, узнемирио је све запослене.

Зоран Јовановић, који је запослен у крушевачкој фабрици, каже да неизвесност која се осећа доводи у питање егзистенцију радника. "Сви који желе да уђу у 'Трајал' морају да ставе на папир шта нуде овим радницима", каже председник синдиката Милосав Вукојичић.

Ни пословодство у овом тренутку нема више информација о томе шта се дешава у вези са "Трајалом" и какве су намере државе.

Христо Хрушарски, генерални директор предузећа, каже да су на незваничном састанку сазнали да је Купер заинтересован за куповину фабрика аутомобилских и теретних гума, али да нису добили никакву званичну понуду.

"Трајал нећемо да делимо иако нам је постављен ултиматум: или пустите Купер или ће уговор са вама бити раскинут", каже Хрушарски.

Утицај на пословање

У Министарству економије кажу да су отворени за све потенцијалне инвеститоре, али да се, у овом случају, пре новог мора се решавати проблем садашњег власника.

"Раскид приватизације постоји као могућност. Агенција за приватизацију и Министарство дали су 11 накнадних рокова власнику да успостави континуитет производње, исплате зарада и инвестиција", каже државни секретар у Министарству економије Бранислав Зец и додаје да је, ако то не буде на задовољавајућем нивоу, раскид апсолутна опција.

Оваква клима одразила се и на пословање.

Заменик генералног директора Небојша Ђенадић каже да нису у могућности да организују производњу, а самим тим и сервисирају све купце и уговоре преузете превасходно према извозу.

У "Трајалу" мисле да би репрограм дуга решио многе проблеме. "Да би се предлог реорганизације усвојио пре свега о томе треба да одлуче Влада и суд.

Међутим, основна ствар да би се он усвојио је да мора да буде законит и економски одржив, каже Зец наглашавајући да план који су у "Трајалу" понудили то није и да као такав не може бити усвојен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи