Читај ми!

Међународни жеталачки караван

Задружни савези Војводине и Хрватске организовали су Међународни жеталачки караван како би разменили искуства. Учесници каравана најпре су посетили житородна поља у околини Шида, а потом и општину Ловас у Хрватској.

Пшеница не само у нашој земљи већ у читавом региону најбоља је у последњих десетак година, у шта су се уверили и учесници Међународног жеталачког каравана који су организовали задружни савези Војводине и Хрватске, најпре на житородним пољима у околини Шида, а потом и у општини Ловас у Хрватској.

Да би спремно дочекала улазак у ЕУ, Хрватска је морала да усвоји и примени све прописе и законе у пољопривредној производњи. То се већ одражава у овогодишњој жетви, у шта су се уверили учесници Међународног жеталачког каравана из Војводине који су са хрватским пољопривредницима разменили искуства.

Слободан Лазић из Земљорадничке задруге "Граничар" у Шиду каже да очекује да принос буде између пет и по и шест тона по хектару.

"Мислим да смо задовољни овом годином, посебно ако знамо да временски услови у марту, априлу и мају нису одговарали", каже Лазић.

Милан Цоњар из Земљорадничке задруге "Ловас" у Хрватској каже да приноси на почетку показују да ће бити добра жетва, негде око седам тона по хектару, што ових дана бележе на њивама.

"Актуелна је ових дана и откупна цена новог рода пшенице", каже Цоњар.

"Цена пшенице не би смела да буде нижа од 18 динара и 76 пара на бази приноса од 3,9 тона по хектару. Управни одбор наших задругара залаже се за цену од 21 динар за килограм", каже председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.

Председник Пољопривредног савеза Хрватске Адам Рандулић истиче да се произвођачи као и задруге, којих у Хрватској има доста, залажу за цену од 1,6 куна по килограму или 21 евроцент.

Хрватски пољопривредници су у повољнијем положају, јер имају и субвенције од 300 евра по сваком хектару под пшеницом. Јефтиније и дизел гориво за пољопривреднике у овој земљи износи само 80 евроценти, док је код нас 135 динара за литар.

Хрватска има Закон о задругарству и Пољопривредној комори, што помаже успешнијој организацији пољопривредне производње од наше којој то сада недостаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи