Читај ми!

Без струје 2.800 грађана Шапца

Због неплаћених рачуна са електро-мреже у Шапцу искључено је више од 2.800 купаца. Укупан дуг за утрошену струју износи милијарду и 300 милиона динара. Највише дугују домаћинства - око 800 милиона.

Према подацима "Електродистрибуције Шабац", закључно са 30. јуном, на овом подручју, због неплаћених рачуна са електро-мреже искључено је више од 2.800 купаца.

Највећи појединачни дуг у привреди је 50 милиона динара, а међу домаћинствима, једно у селу Табановићу дугује чак 3 милиона и 400 хиљада динара.

Породица Јанковић из насеља Летњиковац код Шапца без струје живи готово две године. Укупан дуг од 160 хиљада динара кажу да не могу да плате, јер од једине плате оца Златка, запосленог у Комуналном предузећу немају довољно ни за хлеб.

"Једна је плата, а нас је седморо. Оно што добијемо морамо да отплатимо кредит", Роса Јанковић из Шапца.

Јанковићи додају да су навикли на мрак, али кад струја затреба болесном унуку за терапију, принуђени су да се сналазе и позајмљују од комшија.

Осим Јанковића, у редовној акцији искључења, ових дана, без струје је остало још две и по хиљаде домаћинстава. У Дистинубуцији кажу да то не значи да се неки од њих нису самовољно укључили, јер је то постала пракса.

"Ми упорно искључујемо са мреже, они се упорно прикључују. За свако од тих самовољних укључења следи кривична пријава, а ти купци су неколико пута тужени за дуг", каже директор ЕДБ "Шабац" Драган Живановић.

Живановић каже да је било случајева када је полиција морала да заштити физички интегритет радника "Електродистрибуције Шабац".

Иако се самовољна укључења могу констатовати тек током следећег читања потрошње, односно 1.августа, надлежни упозоравају да је реч о нелегалом поступку и да тужене купце чека извршење судске пресуде, односно попис имовине.

Неки корисници да би се поново прикључили на електро-мрежу, користе различите алате, као што је срп за кошење пшенице, и тиме, упозоравају надлежни, угрожавају сопстени живот као и функционисање система.

У "Електродистрибуцији Шабац" кажу да је једино решење поштовање закона и репрограм. Купцима који не могу да измире дуг у целини, понуђено је плаћање и до 24 рате. Тренутно има више од хиљаду потписаних споразума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи