Средњем слоју је најтеже

У протеклој деценији Шабац је по приватизацији и инвестицијама био један од водећих градова у Србији. Економска криза успорила је развој града у коме просечнa породицa једва саставља крај с крајем. Бољи дани за Шапчане, кажу стручњаци, долазе идуће године када се очекују први ефекти инвестиција.

Четворочлана породица Јевтић из Шапца живи у родитељској кући од једне плате. Зоран, који је архивар у суду, каже да има зараду мању од просечне у Србији и да рачуне плаћају захваљујући помоћи родитеља.

"Треба платити струју, телефон, а кад дође време да се купи огрев онда су то јако велике ставке. Дрва, угаљ, то више није јефтино. Практично, све оно што се заради за једну годину, оно се за једну зиму потроши", каже Зоран.

Јевтићи додају да их оптерећује и рата за кредит и да највише новца потроше на храну која је највише поскупела.

"Неки артикли су скупљи од десет до 15 динара, па чак и 20, а у односу на пре неколико година. Била су нижа примања, али мислим да је све било јефтиније и да се лакше куповало", каже Весна Јевтић-Марковић.

Ситуација би, кажу Јевтићи била много лакша када би им деца нашла посао, јер повремени хонорари нису довољни за изласке и летовање.

Професор ликовне културе Владимир Јевтић каже да је последњи пут био на летовању 2005, а пре тога 1997. године, као и да не верује да ће моћи да приушти одмор ове године. Његова сестра Јелена је графичар, такође незапослена. Желела је да студира археологију или историју уметности, али није имала финансијских могућности за то.

Јелена и Владимир Јевтић спадају у  групу 12. 000 незапослених Шапчана. Многи су на ивици егзистенције, а око 1.300 породица користи социјалну новчану помоћ.

Статистика показује и да они који раде имају просечну зараду већу од 40.000 динара што је изнад просека у земљи, као и да међу Шапчаним има стотинак милионера.

Грађани, међутим, мисле да се у Шапцу не живи као некада и да се много теже живи него раније.

Стручњаци процењују да се у транзицији такозвани средњи слој друштва изгубио, али да је у односу на градове у окружењу Шабац сачувао предузетнички дух.

"Тај део становништва који је искористио транзицију сигурно боље живи од других, међутим, већи део становништва у граду и приградским насељима слабије живи. То је пре свега онај део становништва из социјалног слоја радника и сељака", каже социолог Зоран Милошевић.

Како се доласком инвеститора, очекује бољи стандард, Шапчани убрзано опремају индустријску зону. Прве ефекте осетиће идуће године када ће, како је најављено, италијанска компанија "Весковини" отворити нову фабрику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво