Читај ми!

Стари и заборављени

У 40 старачких домова у Србији живи око 9.000 особа. Половина корисника дома се више никада и не враћа у своје домове, јер су заборављени од својих најближих.

Више од половине корисника старачких домова скоро никада не обилази своје најближе чак ни за време одмора или да обиђу децу и унуке.

О њима се старају геронтолози, социолози и остала стручна лица, али то свакако није разлог да буду заборављени од својих најближих и да их нико не посећује.

Мирјана Тодоровић, 75-годишња Нишлијка, корисница старачког дома у Матарушкој Бањи пуна је утисака. Два месеца је боравила код родбине и била је у прилици да се поигра са своја три унука и једном унучицом, о чему сведоче најновије фотографије.

Сада сам два месеца стварно била одсутна и сестричина се баш љутила. Тражила је да останем дуже", каже Мирјана Тодоровић.

За разлику од Мирјане, која је доста активна и воли да путује, како би видела своје, Раденко Николић је заувек оставио имање у селу Толишница на планини Чемерно, тек неких 20 километара од Краљева.

„Три године нисам ишао у село. Оставио сам кућу тамо, а нема никога од рода", каже Раденко.

Свако у старачком дому у Матарушкој Бањи има своје разлоге због чега су ретко са породицом. Углавном тврде да, због година и болести, не желе да сметају никоме па макар то било и једном годишње.

„Ја када бих отишла, била би сама кући, код својих, а желим чешће да их виђам", каже корисница дома у Матарушкој бањи Бранка Пајовић.

Верица Ђуровић каже да своје виђа на сваких шест месеци.

У Србији је више старијих особа од 60 година него млађих од 18, што нас сврстава у земље дубоке демографске старости. Стара лица ће, у будућности, морати да буду много активнија него данас.

У старачком дому у Mатарушкој Бањи живи 250 особа. На годишњи одмор, који укључује путовање до бање или на море, можда овог лета ићи ће само један корисник.

Половина корисника у дому и не помишља на било какво путовање, јер како кажу, немају где да оду.

Директорка Геронтолошког центра у Матарушкој Бањи Светлана Радосављевић каже да је један мали проценат оних које више нико не обилази.

Стари људи се брзо привикну на живот у дому, а неки и за неколико дана, кажу запослени у дому. Живи се као у некој великој породици.

Геронтолози тврде да је, ипак, социјални контакт са спољним светом важан колико и онај унутар дома.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво