Бољи положај малинара

Хладњача ЗЗ Ариље једна је од пет хладњача у Србији које су добиле лиценцу за јавно складиштење малина, купина и вишања. Произвођачи већ складиште прве количине малина које ће продати кад прође берба и време највеће понуде, а цена буде повољнија.

Влада Србије, која је дефинисала правни оквир за укључивање хладњача у систем јавних складишта, донела је и Уредбу о субвенционисању трошкова складиштења, а преко Компензационог фонда обезбедиће гаранције за квалитет воћа предатог на чување.

Ариљска задруга испунила је све техничке и финансијске услове и добила лиценцу за јавно складиштење. За те потребе одредила је простор хладњаче у којем може да се чува 900 тона воћа.

То практично значи да малинари, уз трошкове чију половину покрива држава, своје малине у јеку бербе могу повући са тржишта, предати на чување хладњачи и чекати бољу цену. Осим веће зараде, произвођачима одговара то што више неће зависити од хладњачара.

"Ово је једино што нам је преостало у овом моменту - да можемо робу предати у јавно складиште како бисмо је продали када буде боља цена", каже Драган Павловић, произвођач малина из Милићевог Села код Ариља. "Позвао бих произвођаче да се удружимо и да заједнички наступимо на тржишту."

Радиша Недељковић, произвођач малина из Вирова, наглашава да је најбоља цена на тржишту после Нове године: "Тада је највећа количина малина у оптицају за продају, по тој бољој цени."

Србија је међу првим земљама у свету које развијају овакав систем јавних складишта за смрзнуто воће, који произвођаче ставља у много бољу тржишну позицију.

"Ми не можемо приватне хладњачаре да натерамо да понуде веће откупне цене уколико они то неће", објашњава Драгиша Терзић, координатор Удружења "Виламет" за јавна складишта. "Ово је најбољи начин да се изборимо за цену, уколико ми произвођачи будемо сложни, да склонимо малину са тржишта, да је ставимо у јавно складиште, самим тим да покушамо да нађемо директне купце, са новим стандардима које имамо - да прескочимо трговачко-извознички лоби и малину сами продамо крајњем купцу."

Држава гарантује за квалитет ускладиштеног воћа и сигурност произвођача

Трошкове складиштења малине држава субвенционише са 1.200 динара за роланд, по хиљаду за гриз и блок, и 800 динара за полублок, по тони месечно, а подстицајна средства се остварују за површине до 20 хектара и принос до 20 тона по хектару пријављене површине. За предате малине произвођачи добијају робни запис, који може бити и залог за кредит.

У случају да се било шта деси тој роби, да произвођач не добије тај квалитет и ту количину коју је предао у јавно складиште, Компензациони фонд исплаћује тог пољопривредног произвођача, наглашава Горан Ћато из Компензационог фонда Републике Србије:

"Још један разлог због којег пољопривредни произвођачи треба да оставе своју робу у јавним складиштима јесте управо та сигурност, која раније није постојала, а сада је пољопривредни произвођачи добијају."

Преко Компензационог фонда држава пољопривредницима гарантује да ће квалитет предатог воћа бити очуван, а прави ефекти овакве подршке произвођачима, биће постигнути уз добру територијалну распрострањеност јавних складишта, јер ће онда конкурентска борба терати и остале да уђу у систем и ставе свој рад под стални надзор ресорног Министарства, инспекција и Компензационог фонда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво