Читај ми!

Српски велнес

Све бројнијим туристима у милановачким селима на располагању су базени, сауне, стазе здравља, а од овог лета и специјални етно-фитнес који подразумева масажу малинама, пилинг пројиним брашном и релаксацију на зобеној слами.

Општина Горњи Милановац предњачи у броју домаћинстава која се баве сеоским туризмом. Гостију у селима већ има, а понуда је из године у годину све разноврснија. За оне који воле одмор у миру и тишини у понуди је 600 лежаја у 83 домаћинства који се баве сеоским туризмом.

Предност домаћинстава је, према речима директорке Туристичке организације Горњег Милановца Мире Мирковић, у томе што су опремљена за различите укусе гостију:

"Интересовање је веће од прошлогодишњег, а сезона је тек почела. Углавном долазе породице, али је све више младих који воле да дођу на село."

И светски и локално

За туристе у милановачким селима на располагању су базени, сауне, стазе здравља. Али од овог лета ту је и специјални етно-фитнес на српски начин. "Српски спа" подразумева масажу малинама, пилинг пројиним брашном, уз релаксацију на зобеној слами. На крају специфичног третмана обувају се спа чарапе од праве вуне.

Живанка Ивановић, из Грабовице, међу првима је који примењују "српски спа програм", каже да су гости веома заинтересовани за масажу стопала малинама:

"Сама масажа семенкама малине, уз испијање сока или ракије од малине, која је антиканцерогена намирница, помаже свеукупној релаксацији, али и здрављу."

У селима у околини Горњег Милановца домаћини госте дочекују добронамерно, поштујући традицију и обичаје. Ту је и препознатљива српска трпеза, а целокупан доживљај госте из иностранства не оставља равнодушним.

Србија је прелепа, каже Франческо из италијанског града Трента: "Први пут сам овде. Дошли смо на одмор од школе и посла. Допада ми се све. Занимљиво ми је јер је потпуно другачије него код нас у Италији. И природни амбијент и архитектура су потпуно необични за мене. То до сада нисам видео. Храна је веома укусна и пријатно ми је код наших домаћина."

Све је више оних који после боравка у милановачким сеоским домаћинствима својим пријатељима препоручују путовање и одмор у селима под Рудником, Маљеном  и Сувобором.

Туристе у Клатичеву већ годинама прима и гости Гордана Милошевић: "Први гости који су дошли захваљујући неком мом познанству у Италији, допринели су да из Италије сваке године долази све више туриста."

Осим природним лепотама и богатим културно-историјским наслеђем, милановачки крај може се похвалити и добрим домаћинима који се заиста труде да гости уживају на селу. Једна од награда које је Туристичка организације Србије доделила за подизање квалитета услуга и промоцију туризма Србије за 2010. годину стигла је у село под Сувобором. Туристички цвет за најбоље сеоско туристичко домаћинство припао је  породици Јевтовић у Леушићима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара