Мермер и звуци 2011.

У парку Буковичке бање у Аранђеловцу у суботу, 2. јула, почиње традиционална смотра уметности "Мермер и звуци". У исто време, у том граду гостује београдско Народно позориште са две представе, два балета и једном опером.

Манифeстације "Бели венчац", "Свет керамике", музички и књижевни програми - саставни су део уметничке смотре "Мермер и звуци 2011" коју ће, у суботу, 2. јула отворити министар културе Предраг Марковић.

У музичком делу програма наступају  Влатко Стефановски Трио, Бора Дугић, уз пратњу Биг бенда Радио-телевизије Србије.

У оквиру пројекта "Србија у Србији", у Аранђеловцу гостује у београдско Народно позориште са две представе, два балета и једном опером.

Уметничка смотра "Мермер и звуци" је манифестација са традицијом дугом 45 година.  Група уметника из Београда и Аранђеловца 1966. године организовала је симпозијум скулптуре "Бели Венчац". Исте године у руднику мермера на Венчацу седморо уметника исклесало је скулптуре које ће оставити у раскошном амбијенту парка Буковичке бање и тако утемељити јединствени музеј и збирку скулптура од белог мермера под отвореним небом.

До сада је на симпозијуму "Бели Венчац" стварало више од 200 уметника, а њихове скулптуре, осим 66 које се налазе у парку Буковичке бање у Аранђеловцу, постављене су у градовима бивше Југославије.

Од 1973. године синтези мермера и звука придружују се и керамичари, рађа се Међународни фестивал "Свет керамике" који, свакога лета од тада, у Аранђеловцу окупља домаће и иностране керамичаре.

Народни музеј у Аранђеловцу чува збирку уметничке керамике овог фестивала -  око 800 уметничких дела насталих на Смотри уметности "Мермер и звуци".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво