Боровнице - сигуран приход

За разлику од произвођача малине, који су незадовољни овогодишњом откупном ценом и слабом тражњом, узгајивачи боровница немају проблема ни са ценом, ни са пласманом. То воће је све траженије, а цена је скоро четири пута већа од откупне цене малина.

Добри услови за узгајање боровница у нашој земљи допринели су да то воће постане све траженије. Квалитет је добар и дозрева у право време, што омогућава сигуран пласман на европско тржиште.

Боровницу најчешће користимо прерађену - као сок или сладолед. А до пре неколико година, у Србији се није ни узгајала јер се, кажу произвођачи, веровало да боровница овде не успева. Показало се да боровница не само да успева, већ у правом тренутку стиже на европско тржиште.

Љубиша Милијановић из Ступчевића каже да је њихова предност подручје и клима, као и да берба боровница у Србији почиње у правом тренутку.

"Имамо следеће четири недеље од кад се заврши берба у Шпанији, а берба на северу и у Пољској није кренула. Следеће четири недеље су високе цене на тржишту", каже Милијановић. 

Највише засада боровнице има у околини Ариља.

"Овде је отворено поље, а имали смо штету на засаду од града. Први планови су подизање противградних мрежа, а покушаћемо да радимо производњу у неком полузатвореном простору како би боровница стигла у периоду када су цене још више", каже Милијановић.

Да би се подигао хектар засада боровница, са системом за наводњавање и противградном мрежом, потребно је 22.000 - 25.000 евра. Уложени новац враћа се после пет година, кажу узгајивачи, али истичу и да боровница не успева свуда.

Узгајивач боровница Александар Митровић из Трешњевица каже да је, поред засада на 20 ари који је у одличном стању, подигао засад на десет ари земљишта које није било адекватно.

"Покушао сам да поправим квалитет земљишта, али нисам успео јер је потребно доста новца, искуства, рада, знања, упорности, стрпљења, а после пет година можете имати леп приход", каже Митровић.

Гајање боровница, кажу произвођачи, много је исплативије од производње малина. Боровница се, зависно од квалитета извози по цени од три евра или више. Имајући у виду тренутне цене, то значи да килограм боровница вреди колико најмање четири килограма малине.

На један хектар стаје око 2.300 садница, а свака у пуном роду доноси принос од десетак килограма боровница.

Процењује се да се у Србији боровнице гаји на око 80 хектара, а готово све што се произведе извози се, па има простора за оне који су заинтересовани да се укључе у производњу.

Да би четворочлана породица од тог посла могла да живи, довољно је, кажу произвођачи,  да подигне засаде на 30 ари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво