Неизвесна цена пшенице

На откупном месту земљорадничке задруге у Ботошу нема гужве у првим данима складиштења пшенице. Нови род складиште индивидуални произвођачи, који су пожњели ране сорте на мањим парцелама. Квалитет је бољи него лане, кажу произвођачи, али је за сада неизвесна цена пшенице.

Иако је квалитет рода пшенице бољи него ранијих година већина пољопривредника из Ботоша оставиће само мањи део пшенице за продају по бољој цени, јер због доспелих дуговања морају да продају већи део рода.

Квалитет је бољи него лане, кажу произвођачи, хектолитарска маса је 80, влажност зрна 13 и по одсто, а принос је око 4 тоне по јутру. Једина непознаница за сад је цена.

"Са ценом од 22 до 23 динара по килограму пшенице ми покривамо трошкове и можемо нешто да зарадимо. Пшеница је веома добро родила, а тако је на свим њивама где су примењене све агротехничке мере", каже пољопривредник из Томашевца Вита Вученић.

На Продуктној берзи у Новом Саду понуђен је откуп пшенице новог рода за 16 динара по килограму без ПДВ - а. Продаваца још увек нема.

Анђелко Иванов, пољопривредник из села Орловат каже да неће одмах продавати род, већ ће, како каже, чекати бољу цену иако му је потребан новац.

"Пшеница је срећом добро родила, квалитет је врхунски и било би логично да због тога буде и виша цена", каже Иванов.

Пољопривредник Зоран Ивков из Ботоша каже да се приликом заснивања производње задужио код Задруге за минерално ђубриво и репроматеријал, па сада мора да прода пшеницу како би измирио дугове.

Складиштари у средњем Банату истичу да до сада нико није понудио пшеницу на продају. Овде постоје силоси за 250 хиљада тона, што је довољно да се смести комплетан род са овог подручја где је засејано 50 хиљада хектара пшеницом.

Жетва би тек требало да се интензивира, а ако буде повољних временских прилика завршиће се до средине јула.

У Србији је у протекле три деценије засејано најмање 480. 000 хектара пшенице.

Очекује се да ће просечан род бити око четири тоне по хектару чиме се обезбеђује 1,9 милиона тона пшенице што је довољно за домаће потребе, а преостаће део и за извоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара