Читај ми!

Споменик фрулашу у Прокупљу

У Атељеу академског вајара Драгана Дробњака у Прокупљу приводи се крају израда споменика најпознатијем српском фрулашу Сави Јеремићу. Статуа ће бити постављена у Ражњу, где се сваке године одржавају "Савини дани".

Споменик фрулашу Сави Јеремићу, јединственој личности наше етно музике, који је широм света проносио музички дух српског народа, красиће ускоро трг у центру Ражња који ће носити његово име.

У уметничком атељу Драгана Дробњака у Прокупљу ради се завршна обрада статуе тешке скоро читаву тону.

Мајстор Душан Мијачић каже да у атељеу за један овако обиман посао постоји екипа од пет, шест, а некада и више људи.

"Моје велико задовољство је да урадим његов споменик. То сам прихватио са великим узбуђењем, и ево, на тај начин га и радим. Мислим да ће то бити једно од мојих изузетних дела", каже академски вајар Драган Дробњак.

"Параћинка", Ражањско, Крушевачко, све су то била кола која је овај самоуки фрулаш из села Послона компоновао. Као такав, прошао је аудицију у Радио Београду и свирао са легендарним Царевцем.

Грађани Поркупља кажу, да га памте као неприкосновеног мајстора на фрули.

Признање Сави Јеремићи одају и музички виртоузи који га памте по инструменту од кога се никада није одвајао.

"Стално је имао у џепу фрулче и одмах га вадио, било да се нашао у травмвају или на неком другом месту. Он је једноставно освајао људе својојм фрулицом", каже кларинетиста Божидар Милошевић.

Два ипо метра висока статуа Саве Јеремића биће постављена почетком јула у центру Ражња, где се сваке године одржава традиционална манифестација "Савини дани".

Статуа висока два и по метра биће постављена у Ражњу, где се сваке године почетком јула одржава Сабор фрулаша и народног стваралаштва под називом "Савини дани".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи